Putin odlikovao američkog glumca Stivena Sigala :: Semberija INFO ::

 

Putin odlikovao američkog glumca Stivena Sigala


Фото - Твитер

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je odlikovao američkog glumca Stivena Sigala, bivšu holivudsku zvijezdu koja se proteklih godina isprofilirala u osobu koja aktivno podržava ruskog predsjednika i, od nedavno, rusku ofanzivu na Ukrajinu, prenosi Bi-Bi-Si.

Putin je potpisao izvršnu uredbu o odlikovanju glumca Redom prijateljstva za njegov "ogroman doprinos razvoju međunarodne kulturne i humanitarne saradnje", navodi se u dokumentu objavljenom na službenoj stranici ruske vlade.

Stiven Sigal (70), stručnjak za aikido, bio je zvijezda američkih akcijskih filmova '80-ih i '90-ih godina.

Dok mu je karijera bila na zalazu, Sigal, rođen u saveznoj državi Mičigen, polako se približavao autoritarnim čelnicima, među kojima je i ruski predsjednik Putin.

Godine 2016., direktno iz ruku Vladimira Putina primio je ruski pasoš, ali je zadržao američko državljanstvo.

Od tada živi u Rusiji, gdje se 2021. godine učlanio u nacionalističku stranku.

U augustu 2022. godine posjetio je istok Ukrajine, gdje se sastao s vođom proruskih separatista u Donjecku, Denisom Pušiljinom i pružio mu podršku. 

U oktobru prošle godine, za Putinov 70. rođendan, Seagal je snimio video s porukom podrške ruskom predsjedniku, kojeg je nazvao "jednim od najvećih svjetskih državnika".

"Iskreno se nadam i molim se da dobije svu podršku, ljubav i poštovanje koji mu trebaju. I da se sve sadašnje nevolje uskoro završe, da živimo u svijetu u kojemu će vladati mir", kazao je tom prilikom Seagal.


​Fena / BHRT