U Bijeljini obilježen 12 maj - Dan Vojske Republike Srpske: Samo na dobrim osnovama mira može se graditi sigurna budućnost :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini obilježen 12 maj - Dan Vojske Republike Srpske: Samo na dobrim osnovama mira može se graditi sigurna budućnost


Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Spomenika poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas je u Bijeljini obilježen 12. maj Dan Vojske Republike Srpske, dan kada je 12. Maja 1992. godine formirana Vojska Republike Srpske.



Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije izjavio je da su uloga i značaj Vojske Republike Srpske u odbrani srpskog naroda u proteklom ratu, kao i u stvaranju Republike Srpske, nemjerljivi.



 “Istorija je pokazala da tamo gdje nije bilo Vojske Republike Srpske, danas tamo nema ni pripadnika srpskog naroda, a ni Republike Srpske. Danas smo ovdje okupljeni da se sjetimo naših div - junaka, da istaknemo da nikada nećemo zaboraviti značaj i ulogu naše vojske. Nastavljamo sa obilježavanjem svih značajnih datuma u našoj Republici Srpskoj. Ovo je prilika da se sjetimo i naših poginulih drugova, a sa područja Bijeljine u ratu je život izgubilo 1.080 srpskih boraca. Najbolji naši saborci dali su svoje živote u odbrani Republike Srpske. To mora biti i ostati najveća tekovina naše borbe. Veliki broj građana je danas došao da pozdravi naše ratne zastave. Sjećajući se i poštujući našu prošlost, mi ćemo lakše graditi našu budućnost. To je i garant Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.



Radoslav Ostojić, šef kabineta gradonačelnika Bijeljine, istakao je da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda s lijeve strane Drine.
 “Stvaranjem Republike Srpske udaren je kamen temeljac za slobodu srpskog naroda s ove strane drine. Danas je prilika da se sjetimo doprinosa svih boraca Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu, naših vojnih starješina, ratnih vojnih invalida  i svih poginulih boraca. Bila je to u pravom smislu narodna vojska”, istakao je Ostojić.



Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina izjavio je da Dvanaesti maj 1992. godine predstavlja jedan od najvažnijih dana u istoriji Republike Srpske.
“Odali smo počast svima onima koji su dali svoje živote, da bismo mi danas živjeli slobodno u našoj Republici, da bismo mogli uređivati naše društvo onako kako mi mislimo da je najbolje, da bismo slavili slave i poštovali naše narodne običaje. Imamo slobodu danas da radimo sve to zahvaljujući onima koji su dali ono najsvetije u borbi za slobodu Republike Srpske - svoje živote. Ne smijemo zaboraviti ni one koji su izgubili dijelove svoga tijela u toj borbi, ali i sve druge koji su učestvovali u odbrani Republike Srpske.  Svi oni koji su bili spremni da obuku uniformu Vosjke Republike Srpske, bili su spremni i da daju ono najvažnije u toj borbi. Oni su uradili onaj teži dio posla, a na nama je da radom, pameću i olovkom u miru sačuvamo sve ono što su oni postigli”, istakao je Đurđević. 

Major Miroslav Baljak, komandant Trećeg pješadijskog bataljona i komandant Kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini istakao je da Dvanaesti maj predstavlja jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda u Republici Srpskoj.



“To je Dan Vojske Republike Srpske, Dan Trećeg Republika Srpska puka i Dan semberskih ratnih jeidnica. Na ovaj dan bismo svi trebali biti ujedinjeni i da se poklonimo sjenima svih poginulih boraca u proteklom ratu. Nama, mlađim naraštajima, kako sadašnjim generacijama, tako i budućim, ostaje obaveza da stalno prenosimo jednu činjenicu i saznanje kako je srpski narod prošao kroz tešku golgotu tokom proteklih ratova u 20. vijeku. Uvijek to treba imati na umu, pogotovo u ovim turbulentnim vremenima, treba svi da znaju da samo na dobrim osnovama mira možemo graditi sigurnu budućnost.


Semberija info