Počeli najveći vazdušni manevri NATO u istoriji :: Semberija INFO ::

 

Počeli najveći vazdušni manevri NATO u istoriji


Фото - Танјуг
Zvanično najveće vazdušne vojne vježbe u istoriji NATO-a počele su danas u Berlinu i trajaće naredne dvije sedmice.

U vježbama učestvuje 25 zemalja članica Alijanse sa ukupno 10.000 vojnika i 250 aviona.

Među avionima, između ostalih, biće angažovani i lovci-bombarderi F-35 proizvedeni u SAD i Holandiji u Lokid Martin Korp, AVAKS izviđački avioni, eskadrile za dopunjavanje goriva u vazduhu, pa čak i transportni avioni Ratnog vazduhoplovstva Japana.

Vježba se izvodi na četiri lokacije u Njemačkoj, te na po jednoj u Holandiji i Češkoj da bi se testirala sposobnost vazdušnih snaga NATO da odgovore na krizu u Evropi usred pojačanih tenzija sa Rusijom.

- Više od 10.000 vojnika učesnika iz zemalja NATO proći će kroz brojne pripremljene situacije, ne samo u vazduhu nego i na tlu; "Evakuacija s aerodroma" takođe je dio rutinske vježbe - rekao je inspektor njemačkih vazdušnih snaga Ingo Gerharc.

Ostali scenariji su podrška kopnenih trupa iz vazduha, borba na nebu protiv neprijateljskih aviona, ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane borbenih bombardera.

Područja vazdušnog prostora za manevre koristiće se maksimalno do četiri sata dnevno u različitim periodima dana kada će biti obustavljan civilni vazdušni saobraćaj, saopšteno je iz NATO.

U periodu održavanja NATO manevara komercijalne vazdušne linije kroz njemački vazdušni prostor letjeće promijenjenim rutama i s manjim kašnjenjima.

Njemački stručnjak Klemens Bolinger je istakao da je rad civilnih i vojnih kontrolora leta u Njemačkoj integrisan posljednjih 30 godina i da je zbog toga njemački vazdušni prostor toliko opterećen.

U udruženju evropskih avio-prevoznika Erlajns Evropa ne očekuju otkazivanja letova, ali zadržavaju "mogućnost da će biti kašnjenja", ali ona, prema trenutnim procjenama, ne bi smjela biti velika.


​Tanjug / Glas Srpske