Predsjednica Dječijeg suda "kontrolisala" zatvor kojim upravlja sud za odrasle :: Semberija INFO ::

 

Predsjednica Dječijeg suda "kontrolisala" zatvor kojim upravlja sud za odrasle


                        
Republika Srpska je, preko Ministarstva pravde, dala snažnu podršku i, zvanično, priznala Sud Dječije zemlje "M" u Međašima, ustanovljen, sa djecom sudijama, u istoimenoj humanitarnoj organizaciji, tako što je dozvolilo, kao i predsednik Višeg suda u Bijeljini, sudija Zoran Džida, da djevojčica Mišel Mišković, predsjednica Dječijeg suda, zvanično, posjeti Okružni zatvor u Bijeljini.

Mišel se, kako kaže, uvjerila u dobre uslove koji vladaju u toj vaspitno-popravnoj ustanovi, prije svega kada je reč o tretmanu djjece koja dolaze da posećuju svoje roditelje u pritvoru ili na izdržavanju kazne.

Miroslav Marić, glavni vaspitač u ustanovi, rekao je Mišeli  da "zatvorsko rukovodstvo sve čini  da djeca zatvorenih roditelja osjećaju što manje traume, koje su neminovne, prilikom susreta sa najmilijima u zatvorskim uslovima.

Predsjednik Višeg suda u Bijeljini, Zoran Džida, dao je punu podršku Dječijem sudu i njegovoj mladoj predsjednici, "sudu koji ne sudi ljudima, ali sudi zlu, zločinu, osionosti, bestijalnosti, bahatosti,  sebičnosti, nehumanosti, surevnjivosti,  oholosti...".

 Kako kaže Dušan Tomić, generalni sekretar DA "Međaši" Miškovićeva će da posjeti i zatvore u Brčko distriktu i Federaciji BiH, posle čega će da spremi izlaganje o položaju djece kada posjećuju roditelje u zatvorima za veliki međunarodni skup, čiji će uskoro biti domaćin Dečji konzulat" Stari hrast" u Runjanima, kod Loznice.


Za Semberija info - Mladen Vasilić