Kritično u Hrvatskoj, Drava dostigla rekordni nivo :: Semberija INFO ::

 

Kritično u Hrvatskoj, Drava dostigla rekordni nivo


U Hrvatskoj je situacija sa poplavama kritična u Podravini, pošto je Drava dostigla rekordne nivoe.

Slovenija se bori sa posljedicama poplava. Ni poslije tri dana od katastrofalnih poplava, neki građani još uvijek nisu izvukli vodu iz svojih kuća. Klizišta su se pokrenula, tone mulja onemogućavaju prilaz kućama.

Drava je probila u jezero Šoderica kod Koprivnice, poplavila kamp, šetalište i ostatak područja kod pruge, a urušila se i jedna kuća. Vodeni talas je urušio i put kod Šoderice, prenosi portal Indeks.

Kritično je u nekoliko naselja uz Dravu, između Koprivnice i Đurđevca, a u Drnju je poplavilo nekoliko kuća i evakuisano je nekoliko ljudi. U ponedeljak je poslata i prva državna SMS poruka upozorenja, a dobili su je građani kod Koprivnice.

Načelnik opšine Drnje Petar Dombaj izjavio je da je situacija pod kontrolom, ali da je teško proceniti kada će doći do vrhunca vodenog talasa.

Naveo je da predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, a da je trenutni nivo oko 620 centimetara.

Načelnica opšine Hlebine Božica Trnski izjavila je da se čini sve da bude spriječen najcrnji scenario, a to je da voda probije nasip.

Navela je da je angažovano oko 300 mještana, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mjesta, a da je u pomoć pristiglo i oko 150 pripadnika hrvatske vojske.

Borba sa posljedicama poplava u Sloveniji

Ni poslije tri dana od katastrofalnih poplava u Sloveniji, neki građani još uvijek nisu izvukli vodu iz svojih kuća.

Mnogi stanovnici Savinjske doline još dugo neće moći da se vrate svojim kućama. Čak i oni koji su se vratili ili su uspjeli da prežive poplavu u svojim kućama, još dugo će se nositi sa posljedicama.

U dolini ima tona mulja, peska, blata. U Brašovskom Letušu i dijelu rijeke Rečice kod Pake, na ušću Pake u Savinju, juče je još bilo stajaće vode u nekim kućama.

Vatrogasci su još juče pravili put do kuća, jer dok ga ne dobiju, mašine ne mogu da idu.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da šteta od katastrofalnih poplava u toj zemlji iznosi nekoliko milijardi evra. Golob je istakao da je prioritet da se uspostavi osnovna infrastruktura, kao što su struja i voda.

Premijer je istakao da je pomoć Sloveniji počela da stiže i iz inostranstva i da je trenutno najpotrebnija teška mehanizacija, kao i montažni mostovi, objavila je Radio-televizija Slovenija. Pomoć je već počela da stiže, ne samo iz EU, naglasio je Golob.

Velike poplave koje su proteklih dana pogodile Sloveniju i Hrvatsku zabilježene su iz svemira i poređenjem satelitskih snimaka Sentinel-1 SAR od 4. avgusta sa snimcima na dan najvišeg vodostaja, 5. avgusta, čime su prikazane razmjere katastrofe.

(RTRS)