Inflacija diže cijene u menzi :: Semberija INFO ::

 

Inflacija diže cijene u menzi


Studentski centri u Srpskoj privode kraju posljednje pripreme za smještaj stanara u novoj akademskoj godini, a studente će, po svemu sudeći, u oktobru dočekati novi cjenovnik u menzi, zbog značajnog poskupljenja hrane na tržištu.

Sjednice upravnih odbora u većini studentskih domova u Srpskoj planirane su krajem mjeseca, kada će biti razgovarano i o novim cijenama u menzi. Uslovi za korekciju cjenovnika su, kažu u domovima, odavno stečeni.

Direktorica Studentskog centra u Lukavici u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica rekla je za “Glas Srpske” da će konkurs za smještaj 360 studenata biti raspisan u septembru, a u pitanju su dvije lokacije.

- Vlada Srpske i ove godine će finansirati smještaj studenata, kojima će jedini trošak, što se tiče ovog centra, biti hrana, za koju sada izdvajaju 90 KM na mjesečnom nivou. Međutim, svi smo svjedoci promjena cijena na tržištu, zbog čega ćemo na sjednici Upravnog odbora pričati o novom cjenovniku ishrane - kazala je Bjelica. Dodala je da, ako dođe do poskupljenja, to neće biti više od deset maraka mjesečno.

Prema riječima direktora Studentskog centra Pale Marka Gajovića, stanari ove ustanove do sada su za tri obroka dnevno izdvajali 105 maraka na mjesečnom nivou.

- Da bismo bili likvidni i stizali sve obaveze da izmirujemo na vrijeme, u novoj akademskoj godini ćemo, kako stvari stoje, morati uvesti neznatne izmjene cijena obroka u menzi. To će na mjesečnom nivou biti svega nekoliko maraka više, iako su cijene namirnica povećane i do 50 odsto - kazao je Gajović.

Dodao je da je sve spremno za prijem novih stanara te da je konkurs već raspisan.

- Ove godine, kao i prethodne, očekujemo da će za smještaj i hranu konkurisati 430 studenata. S obzirom na to da dom raspolaže sa 560 kreveta, sve ono što ne popunimo iskoristićemo za iznajmljivanje trećim licima, da bismo ostvarili dodatne prihode - istakao je Gajović.

Na odluku Upravnog odbora o novom cjenovniku u menzi čekaju i u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci. Prema riječima direktora ovog centra Dragoslava Topića useljenje brucoša očekuje se 1. oktobra, do kada će biti poznat i novi cjenovnik za menzu, gdje je do sada za tri obroka dnevno bilo potrebno izdvojiti tri marke.

- Konkurs će biti raspisan za 1.250 mjesta, kao i lani, iako je potreba za smještaj kod nas mnogo veća - kazao je Topić.

Studentski dom u Foči je spreman da u novoj akademskoj godini primi 370 studenata, od čega 100 brucoša. Direktor ove ustanove Dalibor Pljevaljčić kazao je da će pratiti ostale domove u Srpskoj.

- Upravni odbor će odlučiti. Novi cjenovnik formira se na osnovu presjeka cijena ishrane i ostalih troškova iz prethodne godine, kako je to predviđeno pravilnikom - kazao je Pljevaljčić.

Predsjednik Unije studenata RS Andrej Ševa kaže da će, ukoliko dođe do korekcije cijena ishrane, gledati da to bude što je manje moguće.

- U tom slučaju ćemo tražiti da budu povećane porcije i što je moguće više poboljšan kvalitet hrane - rekao je Ševa.

Aplikacija

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Šobot kazao je da će nadležnima u domu predložiti da bude izrađena aplikacija za naručivanje obroka u menzi, da bi što manje hrane bacali.

- Za aplikaciju ne bi trebalo mnogo novca, niti vremena, a bila bi od velike koristi. Stanari doma bi putem aplikacije javili kada dolaze na ručak i šta će od ponuđenog jesti - objasnio je Šobot.

(Glas Srpske)