BiH gradi četiri nova granična prelaza i 28 pograničnih :: Semberija INFO ::

 

BiH gradi četiri nova granična prelaza i 28 pograničnih


SARAJEVO - U ovom trenutku u različitim fazama realizacije su procesi pripreme za izgradnju četiri međunarodna granična prelaza, kao i 28 graničnih prelaza za pogranični promet, a u planu je i adaptacija postojeća dva saznaje Večernji List.

Ratko Kovačević, šef Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje, potvrdio je aktivnosti na projektima ulaganja u granične prelaze, ukazavši pritom na najznačajnije procese koji se u ovom trenutku provode.

Kada je riječ o stepenu realizacije izgradnje, najdalje se otišlo u kontekstu izgradnje graničnog prelaza Osoje - Vinjani Gornji, pri čemu je potpisan ugovor s izvođačem radova, a u toku je postupak za odabir ponuđača za vršenje usluge nadzora na izvođenju radova. Odobrena sredstva iznose 5,85 miliona maraka. Ovaj projekt imat će veliki značaj za protok ljudi i roba s prostora zapadne Hercegovine, a posebne koristi mogu očekivati poslovni subjekti koji djeluju na području Posušja, što svakako valja spomenuti i u kontekstu poslovnih zona Osrdak i Vlake, koje su i najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima.

Česti zastoji i kolone

Istovremeno, veliki dio građana BiH koji svakoga ljeta odlučuju posjetiti neko od jadranskih ljetovališta često koristi magistralni put M-17 te granični prelaz Doljani, a svima su vjerovatno u sjećanju i česti zastoji i kolone na tom južnom izlazu iz Bosne i Hercegovine. No, planovi nadležnih uključuju realizaciju projekta kojim bi gužve otišle u prošlost ili bi pak u značajnoj mjeri bile smanjene. Plan je izgradnja graničnog prelaza Doljani – Metković, a u ovom je trenutku u toku postupak pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova i odobrenja za građenje od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Pritom su odobrena sredstva u iznosu od 3,2 miliona KM.

U kontekstu saobraćajne povezanosti na jugu zemlje valja svakako navesti i kako se planira izgradnja graničnog prelaza Trebimlja - Čepikuće, a trenutno se provode aktivnosti na rješavanju imovinskih odnosa. Odobrena sredstva iznose milion maraka. Na drugom kraju zemlje, na krajnjem sjeveru, planirana je izgradnja graničnog prelaza  Brod - Slavonski Brod - i u ovom slučaju u toku su aktivnosti na rješavanju imovinskih odnosa, dok su odobrena sredstva u iznosu od milion KM.

28 graničnih prelaza

U planu je i adaptacija objekata dva postojeća granična prelaza Sitnica - Zupci, Klobuk – Ilijino brdo, zajedničku lokaciju kontrolnih tijela BiH i Crne Gore, a odobrena sredstva za ova dva projekta iznose 5,5 miliona KM. Kada pak govorimo o vazdušnom saobraćaju, treba navesti projekt izgradnje objekta za kontrolna tijela BiH u aerodromu Banjaluka, pri čemu se provode aktivnosti na rješavanju imovinskih odnosa. Za ovaj projekt odobrena su sredstva od 3,65 miliona KM.

Planira se izgradnja 28 graničnih prelaza za pogranični promet. U toku su aktivnosti na rješavanju imovinskih odnosa, UIO će u vrijednosti od 2,15 miliona KM finansirati nabavku zemljišta i pribavljanje dozvola i suglasnosti za izgradnju, a izgradnja prelaza biće finansirana iz IPA fondova, navodi Večernji list.


Glas Srpske