Moskva: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije :: Semberija INFO ::

 

Moskva: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije


Rat u Ukrajini – 557. dan. Dva civila su povrijeđena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Moskva je saopštila da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most, kao i da je isto toliko dronova oboreno iznad Belgorodske oblasti, javlja RTS.

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, istovremeno, izjavio je da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između NATO-a i Moskve, kao i da je situacija “veoma opasna”. Poljanski smatra da se ne može isključiti da Alijansa šalje Kijevu i ljudstvo, osim obavještajnih podataka, oružja i municije.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije.

- Ukrajinske snage napreduju. Uprkos svemu i bez obzira na to šta ko kaže, mi napredujemo, a to je najvažnije - napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram.

Bijela kuća, takođe, navela je da su ukrajinske trupe “veoma napredovale ka ruskim položajima na jugu zemlje”, kao i da su postigle “određeni uspjeh protiv druge linije ruske odbrane”, posebno južno od Zaporožja. Za to vrijeme, Nobelova fondacija saopštila je da je donela odluku da otkaže poziv ambasadorima Rusije, Belorusije i Irana na dodelu nagrade u Stokholmu, nakon burnih reakcije visokih zvaničnika u Švedskoj.


Glas Srpske