Na Jahorini održan "Sabor mladih Srpske"; Dodik poručio: Čuvajte zavičaj, jezik i identitet :: Semberija INFO ::

 

Na Jahorini održan "Sabor mladih Srpske"; Dodik poručio: Čuvajte zavičaj, jezik i identitet


Na Jahorini je održana završna panel-duskusija u okviru "Sabora mladih Srpske" na kojoj su učestvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković.

O tome kako stimulisati mlade da vole državu i da ostanu u Srpskoj i šta je to što bi vlast trebalo da čini da se razvije ambijent u kojem bi mladi vidjeli svoju budućnost svoje mišljenje je iznio i predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je istakao da je svijest mladih napadnuta sa više strana, a najviše savremenim mehanizmima komunikacije.

Kako je istakao njega je, kao predsjednika Srpske, najviše interesovao panel na temu kako mladi vide države i njihov osjećaj za državu.

- Imamo niz načina na koje možemo poboljšati odnose sa mladima, a među njima su startap projekti, koje bi realizovala Vlada Srpske, ali i da u novom rebalansu budžeta bude prostora sa troškove stipendija - kaže Dodik.

On ipak ističe problem stipendiranja, a kao primjer navodi stipendije Fonda "Dr Milan Jelić" gdje, kako kaže, Srpska stipendira mlade stručnjake koji se na kraju opredijele za život i rad u inostranstvu.

Predsjednik je istakao da za mlade nema bolje prilike za život kao što je u Srpskoj, ali da Srpska kao društvo treba da "presloži" prioritete.

- Čuvajte svoj  zavičaj, kuću, nemojte izgubiti svoj identitet, jezik, pismo. Ako vas natjeraju da izgubimo Republiku Srpsku, izgubićete sebe - poručio je mladima Dodik.

Premijer Srpske o završnom panelu "Sabor mladih Srpske", istakao da je potrebno formirati tijelo koje će pratiti, analizirati potrebe mladih sa akcentom na zaključke ovog panela.

- Vlada Srpske će podržati i pomoći projekte mladih - poručio je Višković.

Organizator ovog sabora o temama o odnosu institucija i mladih, značaju kvalitetnog obrazovnog sistema, podršci institucija preduzetništvu, te jačanju nacionalnog identiteta mladih kao osnove za razvoj države, je Udruženje građana "Platforma mladih i talentovanih Srpske - pamet Srpske".

Na "Saboru mladih Srpske" juče su održani panel "Odnos institucija i mladih", "Uspjeh ne pada s neba - kvalitetan obrazovni sistem kao temelj razvojnog puta mladih", "Podrška preduzetništvu-od ideje do realizacije, uz pomoć institucija", "Jačanje patriotizma i nacionalnog identiteta mladih kao osnova za razvoj države".

Na današnjem završnom panelu biće izneseni zaključci svih panela i načini njihove primjene.


RTRS