Klan iz BiH zajedno sa Rumunima hara centrom Sevilje :: Semberija INFO ::

 

Klan iz BiH zajedno sa Rumunima hara centrom Sevilje


Klanovi džeparoša svakodnevno operišu centrom Sevilje, a najbrojnija su dva klana: iz Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Naime, zanimljivo da su članovi klanova sve žene, njih oko 20 koje su svakodnevno na turističkim atrakcijama Sevilje. One se infiltriraju među turiste, uglavnom se fokusiraju na turiste koje smatraju dobrostojećim. Kradu sve; od novčanika do mobilnih telefona.

Njihova meta su uglavnom turisit azijskog porijekla koji se svaki dan mogu vidjeti na Plaza de España, ali i drugim turističkim atrakcijama grada.

Inače, ovi klanovi djeluju kao prave kriminalne organizacije. Naime, džeparoši savršeno znaju raspored turističkih tura kao i mjesta gdje ih autobusi ostavljaju. Turisti azijskog porijekla su im primarna meta jer nose uglavnom gotovinu sa sobom. Međutim, nerijetko se na meti nađe i lokalno stanovništvo.

Rumunke su brojnije i one su raspoređene na nekoliko lokacija, u grupama od po četiri džeparoškinje. Zanimljivo, ali i one se oblače poput turista kako bi lakše ušle u grupu.

S druge strane, bh. džeparoškinje se uglavnom drže tri lokacije: glavni gradski trg i dvije najprometnije gradske ulice. Upravo u ovim ulicama bh. džeparoškinje se ubacuju u turističke grupe i nesmetano operišu.

Naravno, da su ovi klanovi dobro organizovani svjedoči podatak da i imaju svoje obezbjeđenje koje plaćaju same.

Kako prenose španski mediji, ovakva situacija dovodi turističke vodiče do očaja jer su više nemoćni pred tolikim džeparošima.

Iako ih skoro sve poznaju i turiste upozoravaju na njih, veoma teško im je stati u kraj. Takođe, policija čini sve što je u njihovoj moći, ali je teško djelovati kada se one ubace u turističke grupe.

(Nezavisne)