Kako traktoristi da budu sigurni u saobraćaju? Evo 12 savjeta :: Semberija INFO ::

 

Kako traktoristi da budu sigurni u saobraćaju? Evo 12 savjeta



Koliko se zaista nezgoda sa traktorima desi svake godine teško je reći, pošto se nezgode bez povrijeđenih ili sa lakše povrijeđenima van javnih puteva uglavnom ne prijavljuju.

Ako ste traktorista i ako nemate žutu rotaciju kada noću vozite po putu, rizikujete da u vaš traktor, prikolicu ili priključnu mašinu udari automobil koji se kreće pet ili šest puta većom brzinom od vas, a nerijetko i više jer se po putevima van grada vozi i brže od dozvoljenih brzina. 

Koliko se zaista nezgoda sa traktorima desi svake godine teško je reći, pošto se nezgode bez povrijeđenih ili sa lakše povrijeđenima van javnih puteva uglavnom ne prijavljuju. 



Zato, evo generalnih saveta:

Prije izlaska na put, obavezno provjerite svu svjetlosnu signalizaciju na traktoru, ali i na prikolici ili drugoj priključnoj mehanizaciji. Čak i kada je traktor "osvijetljen" po svim propisima, nerijetko velike prikolice predstavljaju problem, pa zato nije na odmet na zadnji dio prikolice staviti reflektujuće trake/naljepnice, sigurnosni trougao i slično.

Očistite blato sa točkova prije izlaska na asfalt - to blato može da bude izuzetno opasno za druge vozače, i kada je vlažno i kada se osuši.

Pažljivo se uključite na glavni put sa njive, jer vi idete polako, auto ide brzo i lako dođe do udesa. 

Pažljivo kada skrećete, jer vozači automobila kada vide traktor počnu izdaleka da se spremaju da ga preteknu, što podrazumijeva povećanje brzine. Zato traktorista mora da obrati pažnju na to šta se dešava iza njega i da na vrijeme signalizira ostalima da skreće kako ne bi došlo do sudara u drugoj traci.

Izbjegavajte alkohol.

Budite pažljivi kada vozite sa montiranom opremom i mehanizacijom koja je šira od traktora, pošto postoji šansa da zakačite vozilo iz drugog smjera, biciklistu ili pješaka u vašoj traci i slično. 

U seoskim sredinama često ima mnogo biciklista, pa na njih obraćajte posebnu pažnju. Pretičite ih "u širokom luku", a posebno pažljivi budite noću van naselja.

Ne pretovarajte prikolicu jer može da dođe do problema iz više razloga. Na primjer, ispadanje repe sa pretovarene prikolice, nakon čega vozač automobila iza prikolice ili naleti na repu pa dođe do oštećenja na automobilu, ili refleksno u manevru izbjegavanja izgubi kontrolu nad vozilom, uđe u suprotnu traku kojom taman nailazi drugo vozilo, i slično.

Provjerite da li je prikolica dobro zakačena i da li je ispravno sve što obezbjeđuje sigurnu vuču prikolice. 
Potrudite se da traktor bude što ispravniji, posebno kada su u pitanju kočnice, gume, propisan pritisak vazduha u gumama, upravljački sistem.

Pod najvećim rizikom su traktoristi u brdoviti predjelima, naročito kada vuku prikolicu, jer iako je traktor stabilan, prikolica koja je pretovarena može da se prevrne i da za sobom povuče i traktor. 

Ukoliko imate stariji traktor i još uvijek niste montirali kabinu ili zaštitni ram, savjet je da to uradite što prije. Njihova najveća uloga je zaštita vozača prilikom prevrtanja, ali kabina štiti i od mnogo drugih stvari, kao što su vjetar, kiša, sunce i grad, insekti, grane.


Agroklub