Draža se vraća u Bregalničku 24 :: Semberija INFO ::

 

Draža se vraća u Bregalničku 24


Spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, biće postavljen 17. oktobra u holu kuće, koja je pripadala slavnom vojskovođi iz oba rata, najčuvenijem gerilcu Evrope, miljeniku državnika poput fracuskog predsjednika Šarla de Gola, spasitelju američkih pilota, nosiocu visokih srpskih i američkih odlikovanja, u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu, rekao nam je mr Igor Braunović, predsjednik Patriotsko ekološkog udruženja „Drina“, koja je, sa prijateljima, otkupila nekadašnju Mihailovićevu kuću i obezbijedila izradu spomenika „srpskom čiči“.

I oni koji ne znaju, kaže Braunović, „bez obzira koliko bili ostrašćeni, sad, shvatiće da je ovo veliki dan za Srbiju, „jer da nije tako mi, kao ozbiljni ljudi i udruženje, koji iza sebe imamo biografije pune patriotizma prema državi, rodu svome i vjeri svojoj, ne bismo se ovim bavili.

-Đeneral Mihailović je rehabilitovan, zvanično, na našem, srpskom sudu, što znači da, uz sve, treba da poštujemo te odluke’’, kaže mr Braunović.

-Ako je rehabilitovan, strašno je što mu se za grob ne zna. Oduzimanje prava da se čovjeku za grob ne zna, kako je prošao Draža kao i iguman manastira Tronoše, arhimandrit Georgije Bojić, jedan od ključnih oslobodilaca Loznice od fašista u avgustu 1941. godine, nigdje ne stoji kao kazna u zakonu. Nigdje na bijelom svijetu. Zato ispravljamo te greške i svima nama za nauk i našim pokoljenjima da se, nikad, ne dijelimo do te mjere kako smo se dijelili u prošlosti i, što, nažalost, traje do današnjih dana.

Udruženje Drina je poznato da slavi sve srpske slobodare, bez obzira na ideologiju, iz svih ratova kao iz najnovijih, čiji je Braunović jedan od osvjedočenih junaka, a sada je i predsjednik Udruženja boraca Srbije i Republike Srpske.

-Svaki teško postradali Srbin od srpske ruke, u prošlosti, mora biti ispoštovan, jer samo to doprinosi pomirenju i to mirno, dostojanstveno, bez pompe, kako to mu upravo činimo’’, kaže Braunović.

Podizanje spomenika Mihailoviću, svim srcem, pozdravio je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, u Republici Srpskoj, gdje veliki trg nosi ime Draže Mihailovića.

-Dražu čak ni Brozovi sud i policija nisu optužili ili osudili za ratne zločine, pa zašto ne bi njemu pripalo vraćanje časti posle silnih decenija’’, kaže Perić.

-Kao lokalna samouprava poštujemo sve slobodare i rodoljube od onih koji su bili u partizanima i one u četnicima. I drago nam je da to činimo, ali ne da bismo širili podjele, već da bismo ih mirili. Mislim da kod nas u Republici Srpskoj u tome ima i te kako pomaka.

Petar Banković, mladi aktivista „Naše Drine“, potomak Milivoja Mikana Lazića, slobodara koji su oslobodili Loznicu od fašista 1941. godine, kada je bila prvi oslobođeni grad u tada porobljenoj Evropi, kaže da „Braunović vidi mnogo dalje od drugih, jer, uz sve teške bitke koje je vodio, sada djela na najsvetijem poslu, milom ljudima, ali i bogougodnim, da se Srbi slože i tako ispunimo zavjet našeg lelićkog sveca, vladike Nikolaja Velimirovića, najvećeg čeda koje je stvorila majka Svetosavka, posle Svetoga Save“.

-Ponosni smo mi mladi što smo u stroju mr Igora Braunovića, da brinemo o ljepoti svoje zemlje, njenim dobrima, da čuvamo svaki njen pedalj i da, evo, na krasan način,doprinosimo isprvaljanju nepravdi prema ljudima koji su voljeli i ljudili i postradali za svoj rod i otadžbinu’’, kaže Banković.

„Naša Drina“ je davno pokazala inicijativu da, od opštine Ivanjica, preuzme brigu o Đeneralovom domu u rodnom Dražinom gradiću. Odgovor je „na čekanju“, pa su zato otkupili nekadašnju kuću Dražinu, jer, kako kaže Braunović, „ako već nema groba, ima kuće u kojoj je živio đeneral Mihailović“.



Akadmemik Matija Bećković, naš čuveni pjesnik, veliki i dokazani poštovalac đenerala Mihailovića, ovjekovečio je čin postvaljanja spomenika u Bregalničkoj 24, pored ostalog riječima da takvim djelom „Draža se vraća kući da uredi razrušeni dom“. Tako, veli Bećković, „svako dobija svoje mesto“ i poručuje:

-Vratio se u svoj dom mučenik kome nema ravna među mučenicima i heroj koga je sloboda rodila, a izdaja ubila!