Međunarodni sajam knjiga otvoren u Beogradu: Knjige otvaraju drugo vrijeme i svijet :: Semberija INFO ::

 

Međunarodni sajam knjiga otvoren u Beogradu: Knjige otvaraju drugo vrijeme i svijet


Foto: Glas Srpske
U vremenima u kojima odjekuju prasak bombi i jauci žrtava, u kojima osjećamo da se naše nade ruše u ratu, u sveprisutnosti razaranja, utješno je otkriti da naše riječi i dalje mogu da prelaze granice, rekao je francuski pisac Matijas Enar, na otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.
 
Ovu smotru pisane riječi, 66. po redu, koja se održava pod sloganom “Živele knjige”, otvorio je zajedno sa srpskim piscem i izdavačem Vladislavom Bajcem.
 
Enar je poručio da je knjiga znanje, misao, sloboda, drugi ritam, druga planeta.
 
- Mi smo ovdje kako bismo proslavljali knjigu. Proslavljali misao i stvaranje, a do nas, izdaleka, dopiru odjeci borbi. Da li nam, suočenim s političkim neizvjesnostima, sukobima, krizama, knjige i dalje mogu biti od pomoći? Biti nam utočište? - upitao je, dodavši svom obraćanju i pitanje šta je ljudsko biće 21. vijeka, u trenutku u kojem njegovom svijetu prijeti propast.
 
On je naglasio da mnogi danas žive od fikcije, ali da je književnost nešto što je više od fikcije i razonode, koja nas udaljava od surovosti svijeta, i između nas i stvarnosti stavlja veo iluzije.
 
- Knjige nam otvaraju neko drugo vrijeme, neki drugi svijet, u kojem prestajemo da budemo anestezirani “majmuni”. To je svijet kojem nam sadašnjost više ne zamagljuje pogled, već ponovo postajemo misleća bića, građani - objasnio je on.
 
Pisac i izdavač Vladislav Bajac kazao je da se ispostavilo je i pisanje, a ne samo čitanje, jedan od najefikasnijih lijekova protiv globalnih pošasti i da nijedna knjiga nije zapravo napisana dok nije pročitana i da nijednu nije završio pisac već čitalac.
 
Objasnio je da su sajmovi knjiga izložbe živih slika, koje povezuju široko prostranstvo između čitanja i pisanja.
 
- Kroz taj začarani prostor ide put koji spaja dve kuće - u jednoj pisac sedi sam i piše, a u drugoj, isto tako, čitalac sedi sam i čita. Jedinstvo pisaca i čitalaca je najlepše jedinstvo suprotnosti, jer nijedna knjiga zapravo nije napisana dok nije pročitana - zaključio je Bajac.
 
Na Sajmu knjiga, koji će trajati do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva.
 
Srpska
 
Republika Srpska će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti reprezentativnim izdanjima u znaku 150. godišnjice rođenja Jovana Dučića i pod motom stiha iz njegove pjesme “Sva slova pevaju pretke...” Trinaesti nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a svečano otvaranje biće održano danas u 12 časova, u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. Ove godine prvi put će Udruženje književnika Republike Srpske predstaviti izdanja svojih članova pa će tako 18 autora i 20 govornika predstaviti 18 njihovih izdanja. Svoja izdanja predstaviće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i mnogi drugi.
 
(Glas Srpske)