Porodica iz Njemačke doselila u BiH: Kupili kuću i otvorili kompaniju :: Semberija INFO ::

 

Porodica iz Njemačke doselila u BiH: Kupili kuću i otvorili kompaniju


Foto: opcina-zepce.com
Izvor: Nezavisne novine

ŽEPČE – Porodica Šlimper, Malte i Kristina te njihovo troje djece, Malena, Karina i Kurt se preselila iz Njemačke u Žepče kako bi započeli novo poglavlje u svom životu, izvan Evropske unije.

Načelnik Žepča Mato Zovko primio je porodicu Šlimper, koja se prije četiri mjeseca iz Lauenbrika pored Hamburga doselila u Žepče.

Porodica je izrazila veliko zadovoljstvo zbog toga što su se odlučili za Žepče kao svoj novi dom te su izrazili interes za aktivno učestvovanje u lokalnoj zajednici. Djeca pohađaju osnovnu školu u Žepču, a zahvaljujući ljubaznosti i pomoći razrednih učiteljica, krenuli su sa učenjem jezika i usvajanjem novih znanja.

Zovko je upoznao porodicu Šlimper s istorijom Žepča, lokalnim projektima, saradnjom sa njemačkim međunarodnim organizacijama, te kulturnim događajima i drugim važnim informacijama o Žepču.

Porodica Šlimper je iskazala svoju želju za integracijom i doprinosom razvoju opštine.

Inače, Šlimper je prije dva mjeseca kupio kuću za svoju porodicu, a prije mjesec dana registrovao kompaniju za rad u oblasti energetike, prodaje i zaštite na radu.

Opštinski načelnik je upriličio posjetu kako bi se novodoseljena porodica upoznala sa lokalnim vlastima i zajednicom u svom novom mjestu stanovanja.

“Žepče je otvoreno za sve stanovnike, što su naši građani i pokazali pomažući obitelji Šlimper da se što uspješnije integrira u novu zajednicu. Ovaj susret je još jedan primjer kako Žepče pruža toplu dobrodošlicu novim stanovnicima, te promovira raznolikost ove male općine u svim njezinim oblicima", rekao je Zovko, navodi se na sajtu Opštine Žepče.