Vjetar u BiH jačine orkanske oluje, duvao 105 km/h :: Semberija INFO ::

 

Vjetar u BiH jačine orkanske oluje, duvao 105 km/h


Фото - Фејсбук

Izvor: Glas Srpske

​Jaki olujni vjetrovi tokom proteklih dana zahvatili su mnoge dijelove BiH, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najjači udari vjetra intenziteta 105,1 kilometar na čas zabilježeni su na području opštine Ribnik.

Tako se vjetar koji je duvao u Ribniku, prema Boforovoj skali jačine vjetra koju je objavio RHMZ Srpske, ubraja u orkansku oluju jer je njegova jačina bila između 103 i 117 kilometara na čas.

Žestoke oluje tokom vikenda pogodile su i Višegrad i Sokolac, pa su tako u ovim mjestima zabilježeni udari vjetra jačine od 95,4, odnosno 94 kilometra na čas. Tokom prethodnih dana olujni vjetar je zahvatio i Han Pijesak i Trebinje, a njegova jačina je bila od 86 do 86,8 kilometara na čas.

Nebojša Karać, načelnik opštine Ribnik, istakao je za "Nezavisne novine" da šteta nije velika, pogotovo naspram jačine vjetra koji je zabilježen.

"Veća šteta je zabilježena na Osnovnoj školi 'Nikola Mačkić' u Donjoj Previji, gdje je vjetar odnio jedan dio fasade. Na nekim porodičnim kućama bilo je štete, ali ne nešto velike", rekao je Karać, dodajući da, na sreću, nema žrtava.

Jak olujni vjetar, kako su pisali mediji, izbio je prozor na zgradi Srednjoškolskog centra Bratunac i tom prilikom je povrijeđena učenica, a šteta je pričinjena i na krovovima škole, sportske sale i učeničke radionice.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske ističu da jaki vjetrovi nisu neobični na našem području u ovo doba godine, ali da je neobična njihova učestalost.

"Razlog tome je zapravo uspostavljanje ciklona na zapadu Evrope koji donosi promjenljivo vrijeme u posljednjih 15 dana", istakli su oni za "Nezavisne novine".

Kako su objasnili, nakon jakih udara vjetra slijedi kiša, a zatim ponovo vjetar.

"Orkanska oluja može izazvati veliku štetu na objektima, padanje grana, lomljenje drveća i slično i zbog toga može biti opasna za ljude. Pri tim jakim udarima vjetra, odnosno kada se izda upozorenje Hidrometeorološkog zavoda, trebalo bi biti oprezan i izbjegavati izlaženje iz kuće", naveli su u RHMZ.

U narednom periodu građani bi trebalo da budu mirni, jer prema podacima ovog zavoda, ne bi trebalo da bude jakih olujnih vjetrova ili orkanskih oluja.
Jak vjetar napravio je štetu i u Drvaru, gdje je oštetio krov Doma zdravlja, te više stambenih i pomoćnih objekata, a odnio je i dio limene konstrukcije sa tribina Sportsko-rekreativnog centra "Radomir Kovačević".

Oluje nije ostalo pošteđeno ni Bosansko Grahovo, gdje su oštećeni krovovi na nekoliko objekata, kao ni Glamoč, koji je na neko vrijeme ostao bez struje.