Dječak preminuo, dvije djevojčice u bolnici: Popularni čips povučen iz prodaje :: Semberija INFO ::

 

Dječak preminuo, dvije djevojčice u bolnici: Popularni čips povučen iz prodaje


Foto: hot-chip.eu
Popularni čips "Hot Chip Challenge" povučen je iz prodaje u Njemačkoj, ali i u SAD-u.

Drastična mjera u Njemačkoj je pokrenuta kad su dvije tinejdžerke (13, 14) završile u bolnici nakon što su konzumirale čips i učestvovale u TikTok izazovu. U SAD-u je 14-godišnjak preminuo nakon konzumacije istog čipsa.

Prema pisanju portala za potrošače Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Njemačkoj, u proizvodu "Hot Chip Challenge" pronađen je vrlo fluktuirajuć, a ponekad i ekstremno visok nivo kapsaicina, supstance iz čili papričica. Konzumacija može dovesti do zdravstvenih problema poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema sa disanjem, prenosi Fenix Magazin.

Opoziv se odnosi na proizvode sa rokom trajanja 13. jula 2024, 28. julaa 2024., 8. decembra 2024, 10. decembra 2024, 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u njemačkim saveznim zemljama Hesen, Baden-Virtemberg, Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Šlesvig-Holštajn, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Na TikTok-u i Instagram-u brojna djeca i mladi učestvovali su u testu hrabrosti u kojem su jeli čips "Hot Chip Challenge".

Čips se prodaje u kutiji nalik na mrtvački sanduk. Kada ga jedete, pišu neki njemački mediji, morate nositi gumene rukavice kako biste se zaštitili.

U nekim slučajevima djeca i mladi su završili u bolnici zbog konzumacije čipsa.

Izazov u ovom "ispitu hrabrosti" je pojesti izuzetno začinjen tortilja čips. Poslije ne smijete ništa piti što je duže moguće kako biste dokazali da možete izdržati vrućinu. Izazov se obično snima i potom video zapis postavlja na Internet.

Međutim, svako ko želi kupiti ovaj čips mora imati najmanje 18 godina.

Savezni institut za procjenu rizika (BfR) upozorio je protiv takvih testova hrabrosti u septembru.

"U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva", objasnio je BfR u vezi s "Hot Chip Challengeom".

Zbog ovog izazova je nedavno preminuo 14-godišnjak u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca širom SAD-a da prestanu prodavati njihov proizvod.

(Nezavisne)