Putin zamolio vještačku inteligenciju da izmisli novogodišnju bajku :: Semberija INFO ::

 

Putin zamolio vještačku inteligenciju da izmisli novogodišnju bajku


Фото - Твитер
Izvor: Glas Srpske

​Predsjednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na konferenciji o vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju „Putovanje vještačkom inteligencijom 2023”.

Na štandu kompanije SBER Putinu je predstavljeno kako nove usluge mogu pomoći menadžerima da organizuju svoje radno vrijeme i kako da najbolje pronađu zamjenu. Zatim se Vladimir Vladimirovič „uputio u čari mogućnosti“ generativnih neuronskih mreža i ChatGPT-a.

Putin je zamolio sistem da smisli novogodišnju bajku. Dobio je sljedeći rezultat:

„Dva prijatelja, Deda Mraz i Snežana, živeli su u kolibi na ivici šume, i sada su se, kao i svake godine, spremali za novogodišnje praznike. Jednog dana, kada su skoro završili sa pripremama za Novu godinu, dogodila se nesreća – koliba se zapalila“, počinje bajka.

„Deda Mraz i Snežana nisu mogli da ugase vatru, ali im je na vreme pomogao čarobnjak koji se našao u prolazu…"

Iako zaplet nije baš originalan, treba napomenuti da je zahtjev bio „opšteg karaktera“.

Putin je u okviru Konferncije održao govor na plenarnoj sednici, koji je počeo je izjavom da se neuronske mreže sve više koriste u ekonomiji.

„Kompanija Gasprom njeft je, koristeći tehnologije veštačke inteligencije, uspela da značajno smanji troškove razvoja bušotine, reši složene probleme bezbednosne logistike na Severnom morskom putu i niz drugih zadataka“, naveo je Putin.

Predsjedniku Rusije kasnije su pripredili i demonstraciju mogućnosti neuronskih mreža.