Sve porazniji podaci o odlasku mladih iz BiH :: Semberija INFO ::

 

Sve porazniji podaci o odlasku mladih iz BiH


Izvor: BHRT/Maja Nikolić

Na mladima ostaje budućnost, stara je uzrečica. Međutim, kome će ostati Bosna i Hercegovina kada su sve porazniji podaci o odlasku mladih iz BiH. Razgovarali smo s mladima iz različitih gradova u BiH i pitali - kako vide svoju budućnost ovdje i šta je to što ih odvodi iz BiH.

Mladi koji su ostali u Bosni I Hercegovini nadaju se da će vlasti s nadležnim institucijama učiniti dodatne napore da odvedu Bosnu I Hercegovinu u Evropsku uniju. Međutim, mladi u Tuzli ističu da je krajnje vrijeme da se prestane mlade obeshrabrivati na ovim prostorima.

Mladi u Banjaluci žele ostati u svome gradu, ali žele i da vlasti više pažnje posvete njima.

Bolje uslove življenja, prije svega u obrazovanju. Takođe, priželjkuju i mladi u Unsko - Sanskom kantonu.

U Bijeljini mladi nisu optimistični nimalo kada je u pitanju ostanak u BiH.

U glavnom gradu Bosne I Hercegovine, mladi ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže u svojoj zemlji.

- Možemo svi vidjeti iz perspektive mladih, ali i starijih kakvi su ovdje uslovi i za školstvo i za obrazovanje. Biću primoran kao i većina ostalih mladih da napustim BiH. Mislim da bi trebalo malo, ili da se promijeni vlast ili da se nešto uradi po toim pitanju, da se mladima osigura bolji život kao što se nudi mladima na Zapadu.

I zvanični podaci govore da je u posljednjih deset godina trideset posto manje učenika i studenata u svim osnovnim, srednjim školama i na fakultetima u BiH.