Predsjednik boraca Srbije i Republike Srpske o posjeti patrijarha Porfirija Foči :: Semberija INFO ::

 

Predsjednik boraca Srbije i Republike Srpske o posjeti patrijarha Porfirija Foči


Po riječima mr Igora Braunovića, predsjednika boraca Srbije i Republike Srpske, posjeta patrijarha Porfirija Foči je „veliki dan za mučeničku, ali i junačku Foču i Mitropoliju dabrobosansku".
 
-Naš duhovni roditelj, koji sa sobom nosi ogromnu duhovnu i intelektualnu snagu, donio nam je veliku ljubav, prije svega onu prema Hristu, ali i svima nama’’, kaže mr Braunović.

 -Zato je ovo bio veliki praznik i to na veliki praznik Svetog Jovana Zlatoustog. Patrijarh je, kaže mr Braunović, kako je i sam rekao u Foči se molio za razumijevanje, mir, međusobno opštenje svih ljudi, bez obzira ko su i na koji način se obraćaju Bogu”.
 
-Ove riječi našeg prvoarhijereja sve govore o njemu, o nama, o našoj majci Crkvi, o našem rodu. Hristov put je naš put, to je put kojim je hodio, za ponos i blagodet svim generacijama, i naš Sveti Sava.Vjerujući narod, koji sa velikim poštovanjem i ljubavlju, dočekao patrijarha Porfirija svjedoči da i prije i tokom i posle luturgije zna, želi, hoće i može da bude čvsrt i snažan duhovno, što je važan preduslov da se suočima i sa najvećim nevoljama. Patrijarh, kaže mr Braunović, „vrlo rado govori da su njegovi korijeni u Republici Srpskoj, koja mu je u srcu, i gdje dolazi često, što ovdašnje ljude čini srećnim i duhovno, ne samo ispunjenijim, već i jačim.

 -Svaka riječ našeg patrijarha je, i u hramu i van njega, je zlatousta i sami ga je Bog poslao na taj dan u našu Foču među nas -poručuje Braunović, posebno srećan što je poglavar Crkve rekao da je, ne samo on, već čitav Sabor SPC uvek na raspolaganju našem narodu u Republici Srpskoj i da će da dolazi često i u Foču i u druge dijelove Republike Srpske.