​Kako se pamti 29. novembar – najvažniji praznik socijalističke Jugoslavije :: Semberija INFO ::

 

​Kako se pamti 29. novembar – najvažniji praznik socijalističke Jugoslavije


Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Izvor: RTS

Danas je 29. novembar. Do 2002. godine obeležavao se kao državni praznik – Dan Republike. Od Drugog svetskog rata, slavio se na dan kada je održano drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu 1943. godine. Sećanja na ovaj praznik i zajedničku veliku državu blede, a pamte ga uglavnom samo stariji građani.

Pionirska zakletva bila je jedno od obeležja najvažnijeg praznika socijalističke Jugoslavije. Poslednji put, položili su je pioniri rođeni 1984. godine.

Praznik bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti slavilo je neradno više od 22 miliona Jugoslovena.

Danas se većina sa setom seća tih dana.

Jedan od pet državnih praznika u SFRJ

U SFRJ slavilo se pet državnih praznika, a poslednji u godini bio je 29. novembar – Dan Republike. Praznovao se dva dana.

"Značio je period kada bi se ljudi posvetili porodici kao radnički dan i tada ih je to podsećalo na stvaranje jedne republike, Federativne Narodne Republike Jugoslavije", rekao je Vitomir Stanković, istoričar.

Istoričari kažu da su ovaj praznik zbog opšte euforije koja ga je pratila, slavili i oni koji nisu bili veliki ljubitelji Tita i socijalizma.

"Jugonostalgičari se sa setom sećaju tog perioda. Bio si mirniji u tom periodu i često su govorili 'Nekada si mogao mirno da spavaš u parku, a sada u park ne smeš ni da izađeš'. Mnogo manje se pričalo o nasilju nego danas, a danas je nasilja mnogo više", ocenio je Stanković.

Ovaj datum je poslednji put bio neradan 2001. godine.

Iako je od raspada zajedničke države prošlo više od tri decenije i danas će veliki broj jugonostalgičara iz svih krajeva bivše zemlje posetiti Muzej istorije Jugoslavije i položiti cveće na grob Josipa Broza Tita.