Palestinski predsjednik: Gaza je uništena, SAD snosi odgovornost :: Semberija INFO ::

 

Palestinski predsjednik: Gaza je uništena, SAD snosi odgovornost


Foto: Tanjug/AP
Za okončanje rata u Gazi neophodna je međunarodna mirovna konferencija, ali i da se razrade trajna politička rešenja koja bi dovela do uspostavljanja palestinske države, izjavio je danas palestinski predsednik Mahmud Abas.

Uopšteno, sukob između Izraela i Palestinaca dostigao je alarmantnu fazu koja zahtjeva  međunarodnu konferenciju i garancije svjetskih sila, rekao je Abas u intervjuu za Rojters.

Lider Palestine ponovio je svoj dugogodišnji stav da se zalaže za pregovore, a ne oružani otpor kako bi se okončala dugotrajna okupacija.

"Ja sam za mirni otpor. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim okriljem koji bi doveli do rješenja, koje će garantovati svjetske sile, kako bi se uspostavila suverena palestinska država u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu“, rekao je on.

Abas je rekao da bi, na osnovu obavezujućeg međunarodnog sporazuma, oživio oslabljene palestinske vlasti, sproveo dugo očekivane reforme i održao predsjedničke i parlamentarne izbore, suspendovanih poslije pobjede Hamasa 2006. godine, koji je kasnije potisnuo Palestinsku upravu iz Gaze.

Posebno je istakao da se palestinska narodna uprava pridržavala svih potpisanih mirovnih dogovora koje je potpisala sa Izraelom od Sporazuma iz Osla 1993. godine i sporazuma, ali da je Izrael odbacio svoje obećanje da će okončati okupaciju.

Abas je izjavio da bi preuzeo rizik za održavanje izbora, iako postoji mogućnost da Hamas pobijedi kao što je to bio slučaj 2006. godine.

"Ko god da pobedi nek pobedi, to će biti demokratski izbori", rekao je lider Palestine, dodajući da je planirao da izbore održi u aprilu 2021. godine, ali da mu je izaslanik Evropske unije pre isteka roka rekao da se Izrael protivio glasanju u istočnom Jerusalimu, zbog čega  je bio prinuđen da ih otkaže.

Abas je insistirao da neće biti izbora bez istočnog Jerusalima, rekavši da je palestinska samouprava održala tri kruga izbora u kojima je istočni Jerusalim učestvovao prije nego što je Izrael uveo zabranu.

Abas nije dao konkretnu viziju poslijeratnog plana o kojem je diskutovao sa američkim zvaničnicima pod kojim će palestinska nacionalna samouprava preuzeti kontrola nad pojasom, u kome živi 2,3 miliona ljudi.

"Sjedinjene Države nam govore da podržavaju rešenje o dve države, da Izraelu nije dozvoljeno da okupira Gazu, da zadrži bezbjednosnu kontrolu Gaze ili eksproprijaciju zemljišta iz Gaze“, rekao je Abas govoreći o planu Izraela da se uspostavi bezbednosna zona u Gazi posle rata.

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije izjavio da Izrael neće prihvatiti vladavinu Palestinske uprave nad Gazom kakva jeste, Abas kaže da je to tijelo, kao institucija, još uvijek prisutna u Gazi, kao da i dalje plaća mjesečne plate i troškove procijenjene na 140  miliona dolara za zaposlene, penzionere i siromašne porodice.

"Gaza danas nije Gaza koju poznajete. Gaza je uništena, njene bolnice, škole, infrastruktura, njene zgrade, putevi i džamije, su uništeni. Ništa nije ostalo. Kada se vratimo biće nam potrebni resursi, Gazi je potrebna rekonstrukcija", rekao je palestinski lider.

Odgovornost za ono što se dešava u Gazi, tvrdi, snose SAD.

"Sjedinjene Američke Države, koje u potpunosti podržavaju Izrael snose odgovornost za ono što se dešava u enklavi. To je jedina sila koja je sposobna da Izraelu naredi da zaustavi rat i ispuni svoje obaveze, ali nažalost to ne čini. Amerika je saučesnik Izraela", rekao je Abas.

Za dva mjeseca ratovanja, ubijeno je više od 17.000 ljudi, ranjeno 46.000 i prinudno raseljeno oko 1.9 miliona ljudi, od kojih se više od polovine sklonilo u oblastima u centralnoj Gazi ili blizu egipatske granice, prenosi Tanjug.

(Tanjug)