Iza lažnih dojava o bombama stoje dvojica dječaka, jedan uputio više od 80 prijetnji :: Semberija INFO ::

 

Iza lažnih dojava o bombama stoje dvojica dječaka, jedan uputio više od 80 prijetnji


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije večeras je potvrdilo da su identifikovana dvojica trinaestogodišnjaka, za koje se sumnja da su u dužem vremenskom periodu elektronskom poštom slali poruke prijeteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije o navodno postavljenim eksplozivnim napravama.

-Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv terorizma i Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije, na osnovu podataka dobijenih od Evrodžasta i međunarodnom operativnom policijskom saradnjom, identifikovali su i pronašli dvojicu trinaestogodišnjaka za koje se sumnja da su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka prijeteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbjednost većeg broja djece i građana u Republici Srbiji - navodi se u saopštenju MUP-a.

S obzirom na to da su izvršioci deca i da nisu krivično odgovorna, policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica uhapsila A.B.S. (1981), majku jednog od  dječaka, kojoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, dok će protiv tridesetosmogodišnje majke drugog dječaka biti podneta krivična prijava u redovnom postupku Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Jedan od dječaka pohađa Osnovnu školu „20. oktobar“  u Novom Beogradu, koja je u prethodnom periodu dobila najveći broj prijetećih mejlova, a samo on je, kako se sumnja, poslao više od 80 mejlova svojoj i drugim školama.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim prijetnjama.

(Tanjug)