Netanjahu: Smrt talaca slomila srca nacije; Masovni vazdušni udari na Pojas Gaze :: Semberija INFO ::

 

Netanjahu: Smrt talaca slomila srca nacije; Masovni vazdušni udari na Pojas Gaze


Фото - Танјуг / АП
  Izvor: RTS / RTRS

Sukob Izraela i Hamasa – 72. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da izraelska vojska nastavlja sa operacijama, uprkos tome što su trojica talaca iz Izraela greškom ubijena, sve dok Hamas ne bude uništen. Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da djeca u Pojasu Gaze žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posljedice po djecu zbog nestašice hrane, vode i lekova.

Masovni vazdušni udari tokom noći na Gazu

Tokom noći Izraelske odbrambene snage bombardovale su Pojas Gaze. Više ljudi je poginulo u vazdušnim udarima na grad Deir al-Balah, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Svjedoci takođe izvještavaju o izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima na južnu opštinu Bani Suhaila istočno od Kan Junisa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su u petak greškom ubili pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga, slomila srce nacije, ali i da će se kopnena operacija nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

- Borimo se za svoj opstanak i moramo nastaviti do pobjede, uprkos međunarodnom pritisku i gubicima koje Izrael trpi - istakao je Netanjahu.

On je rekao da žali zbog "tragične smrti" trojice talaca - Jotama Haima (28), Samera Talalke (22) i Alona Šamriza (26), koje su greškom ubili vojnici IDF-a.

- Dodirnuli su spas, a onda se dogodila katastrofa. Pitao sam se, a nesumnjivo su se i svi Izraelci pitali: 'Šta bi bilo da…'Bili smo tako blizu da ih zagrlimo. Ali, ne možemo da vratimo sat unazad - rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da vojska te zemlje nastavlja operacije u Pojasu Gaze, uprkos tome što su izraelski vojnici greškom ubili trojicu talaca iz Izraela.

Netanjahu ističe da se operacije nastavljaju dok Hamas ne bude uništen.

Odbrambene snage Izraela i bezbjednosna agencija Šin Bet saopštile su da su izraelske snage posljednjih dana pritvorile oko 90 terorista u bolnici Kamal Advan na sjeveru Gaze i da su zaplijenili brojno oružje.

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da djeca u Pojasu Gaze žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posljedice po djecu zbog nestašice hrane, vode i lekova.

Međunarodna federacija novinara, Komitet za zaštitu novinara i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci. Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara.