U Finskoj i Švedskoj minus 40 stepeni Celzijusovih :: Semberija INFO ::

 

U Finskoj i Švedskoj minus 40 stepeni Celzijusovih


Izvor: Agencije / RTRS

U Finskoj i Švedskoj danas zabilježena je najniža temperatura ove zime, pošto je živa u termometru pala na minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj, jutros je izmjereno minus 41,6 stepeni, javila je švedska televizija SVT.

- To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme - rekao je meteorolog SVT-a Nils Holmkvist.

Željeznički operateri u Švedskoj saopštili su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za saobraćaj na sjeveru. Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj, javlja AP.

Meteorolozi su izdali upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da bi snježne padavine u kombinaciji sa vjetrom mogle da izazovu probleme.

U susjednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabilježen je u sjeverozapadnom gradu Ilivijeska, gdje je temperatura rano jutros pala na minus 37,8.

Na nekoliko lokacija u regionu arktičke Laponije zabilježena je temperatura ispod minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je "u minusu", a ove sedmice očekuje se da će se temperatura kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut upozorio je na veoma hladno vrijeme ove sedmice, a prognozirana temperatura će vjerovatno u nekim dijelovima države pasti ispod minus 40 stepeni Celzijusovih.

Noeveška policija saopštila je da je zbog hladnog vremena zatvoren dio auto-puta E18 u južnoj Norveškoj.

Danska direkcija za puteve objavila je da je u Danskoj zatvoren ključni most za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju.