Pojačane napetosti: Iran raspoređuje mornaricu u Crvenom moru :: Semberija INFO ::

 

Pojačane napetosti: Iran raspoređuje mornaricu u Crvenom moru


Izvor: Politika

Iranski razarač „Alborz” prešao je moreuz Bab-el-Mandeb i ušao u Crveno more, javile su državne novinske agencije IRNA i Tasnim. Raspoređivanje je usledilo nakon sukoba američkih ratnih brodova i jemenskih Huta na ovom plovnom putu u proteklog vikenda.

„Alborz” se, sa još nekoliko pratećih plovila, pridružio iranskom izviđačkom brodu „Bušehr”, koji, prema tvrdnjama Amerikanaca, pruža ključnu logističku podršku napadima iz Jemena.

Šiitska grupa povezana sa Iranom kontroliše velike delove Jemena, uključujući glavni grad Sanu i luku El Hudejda, otkako je izbio unutrašnji sukob 2014. U novembru su Huti počeli da napadaju trgovačke brodove, za koje veruju da su u vlasništvu Izraela ili da idu ka Izraelu, koji prolaze kroz Crveno more. Militanti tvrde da deluju solidarno sa Hamasom u Gazi.

Prema izveštaju IRNA, razarač „Alborz” je raspoređen na važni plovni put, koji čini oko 12 odsto ukupne globalne trgovine, zbog „pojačavanja tenzija”.

U subotu uveče i u nedelju ujutro, američki razarači „Ajzenhauer” i „Grejvli” odgovorili su na dva uzastopna poziva u pomoć danskog teretnjaka. U drugom susretu nekoliko američkih helikoptera otvorilo je vatru na četiri mala čamca kojima su upravljali Huti, uništivši tri.

Portparol Huta, Jahja Sari, potvrdio je incident, otkrivajući da je deset militanata grupe ubijeno ili nestalo.

Pentagon je procenio da su Huti od 19. novembra napali ili zaplenili 23 trgovačka broda u Crvenom moru.

Američka mornarica, zajedno sa ratnim brodovima iz devet drugih zemalja, patrolira ovim plovnim putem od 19. decembra kako bi odvratili Hute od daljih napada. Huti su ovu neformalnu koaliciju osudili kao „sastavni deo agresije na palestinski narod, Gazu i arapske i islamske zemlje”, prenosi RT Balkan.