Dodik: 9. januar pripada našoj duši, karakteru i slobodi :: Semberija INFO ::

 

Dodik: 9. januar pripada našoj duši, karakteru i slobodi


Милорад Дoдик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Izvor: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

- Slavimo 9. januar, deveti dan u godini koji je pripao nama da ga obilježavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povrijedimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi. Sloboda Srbima na ovim prostorima nikada nije bila filozofska, već egzistencijalna riječ, zato je i proizvela mnoge naše akcije - rekao je predsjednik Srpske na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je istakao da se srpski narod oduvijek borio za slobodu, podnoseći velike žrtve.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska nastala prije ratnih sukoba u BiH.

- Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je prijetilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili - prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice. Zabrinuti, nismo željeli rat i nismo dali povod za rat - rekao je Dodik i dodao da su u tom trenutku vođe srpskog naroda žrtvovale vlastiti komoditet, a neki od njih su danas pokojnim, neki u bjelosvjetskim kazamatima.