Održana svečana akademija povodom Dana RS, pročitano Vučićevo pismo :: Semberija INFO ::

 

Održana svečana akademija povodom Dana RS, pročitano Vučićevo pismo


Принтскрин
Izvor: Politika

​Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas danas da RS želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.„Slavimo 9. januar, koji obeležavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povredimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi”, kazao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Rekao je da je Republika Srpska nastala pre ratnih sukoba u BiH.

„Formirali smo RS zabrinuti za sudbinu srpskog naroda, kojem je pretilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili - prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u BiH tada „nisu želeli rat niti su dali povod za rat”.

„Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo pretnja, da nekoga napadnemo”, naglasio je Dodik.

Na svečanoj akademiji je pročitano pismo koje je građanima RS i predsedniku ovog bosanskohercegovačkog entiteta Miloradu Dodiku uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„U ime građana i u svoje ime od srca čestitam Dan Republike uz iskrene želje za mir, sreću napredak, blagostanje i sigurnost svih građana RS”, navedeno je u pismu.

Vučić je ocenio da i za Srbiju i za RS dolazi vreme velikih izazova.

„Srbija se svih ovih godina ponašala odgovorno i doslovno podržavala Dejtonski sporazum i okvire proistekle iz tog sporazuma. Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima”, naglasio je on.

Vučić je naveo da Srbija neće menjati svoj stav i da će ostati privržena slovu Dejtona, podržavajući teritorijalni integritet BiH, ali se i oštro suprostavljajući ukidanju RS.

Predsednik narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić je u svom govoru na svečanoj akademiji istakao da 9. januar „nije samo važan istorijski događaj, već pitanje identiteta u kojem se stapaju srpski jezik, vera, kultura, posvećenost crkvi, tradiciji i najvažnijim vrednostima - slobodarskom duhu, slozi, jedinstvu i bratskoj ljubavi”.

Orlić je naglasio da će Srbija uvek biti uz RS, dodavši da je Srbija opredeljena da čuva jedinstvo i vodi računa o srpskom narodu gde god živi.

Dodao je da je to politika državnog vrha Srbije, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, koja je, kako je naveo, pobedila na decembarskim izborima.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije se poželo je „srećnu i blagoslovenu slavu i rođendan Republike Srpske”.

„Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i onoga što je njihovo, ali ono što je naše, u svakom smislu te reči, imamo pravo i hoćemo da zadržimo, umnožavajući ga”, rekao je Porfirije.

Dodao je da srpski pravoslavni narod „neće i ne sme nametati svoj model života”, ističući da se u „isto vreme, ni po koju cenu i ni na koji način ne može se odreći svoje slave”.

Osim najviših zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Akademioji je prisustvovao i Darko Mladić, sin ratnog komandanta Vojske RS i haškog osuđenika Ratka Mladića.

RS obeležava 9. januar kao Dan RS, mada je Ustavni sud BiH proslavu tog datuma kao Dana republike ocenio neustavnim, navodeći da se na taj način diskriminišu pripadnici ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.