Dodik: Politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje


Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Izvor: RTRS

Posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen dobar je znak za BiH i poruka da i EU vidi napore koje ulažu sve strane da se sprovedu potrebne reforme. Želimo da radimo na tome i to smo pokazali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Ipak, oko nekih stvari jasno je da ne postoji konsenzus i tokom jučerašnjeg obraćanja mogli smo da čujemo tvrdnje koje nisu istinite, a tiču se usklađenosti sa spoljnom politikom EU - naveo je Dodik u objavi na Iksu.

Istakao je da BiH nije i neće se pridružiti stavovima u kojima se njena neutralna pozicija dovodi u pitanje.

- Republika Srpska se zalaže za mir i tu ne ostavljamo nikakav prostor za bilo koje drugo tumačenje, ali ne možemo i nećemo pristati da učestvujemo u sukobima velikih. Saosjećamo sa stradalima i odbijamo da budemo dio licemjerne politike u režiji Zapada - istakao je Dodik.

Naveo je da je Republika Srpska protiv sankcija Rusiji i BiH nije uvela te sankcije.

- Privatni stavovi Bošnjaka za nas nisu nikakva obaveza. Pitanje odmetnute grupe ambasadora biće riješeno. Lagumdžija i njegovo imenovanje sporni su od početka, ali Republika Srpska željela je ostati dosljedna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador kojeg su predložili muslimani i sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u BiH. To je politika koja se miješa u sve, osim u ono što joj je posao - poručio je predsjednik Srpske.

Dodik ističe da BiH ne može ići naprijed s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima.

- Za napredak ka EU ključno je povjerenje između svih nas, prije svega Republike Srpske i FBiH, kao i tri naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, koji su konstitutivni u BiH, a ovakvim pristupom koji pokazuju Bošnjaci to povjerenje se svaki dan sve više topi. Što se tiče Srpske, za nas je možda to i bolje, jer tako nas više niko neće moći spriječiti da sami idemo naprijed - kaže Dodik.

Naglasio je da Srpska želi u EU, ali i FBiH treba konkretnim djelima da pokaže da želi isto.

- Nećemo pristati da postanemo poslušnici i radimo sve što od nas neko traži, pa ni Evropa. Očekujemo poštovanje kao prema svakom ravnopravnom partneru, a to znači da politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje - zaključio je Dodik.