Viktorija Nuland postavila ultimatum Turskoj :: Semberija INFO ::

 

Viktorija Nuland postavila ultimatum Turskoj


Izvor: Politika

Nejasno je da li će Ankara prihvatiti američku ponudu da se udalji od ruskog sistema protivvazdušne odbrane, turski zvaničnici su ranije odbacili tu ideju, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je kupovina „gotova stvar“.

SAD će dozvoliti Turskoj da se vrati programu borbenih aviona F-35 samo ako pristane da napusti ruski sistem protivraketne odbrane S-400, izjavila je v.d. zamenika državnog sekretara Viktorija Nuland.

Ona je sugerisala da bi Vašington čak mogao da ukine sankcije svom NATO savezniku ako Ankara bude kooperativnija.

Nuland je rekla da bi Ankara mogla da se vrati na „projekat F-35” ako reši spor koji je izbio 2019. godine kada je Turska izbačena iz programa zbog kupovine raketnih sistema S-400 od Rusije.

„Ako bismo uspeli da rešimo ovaj problem S-400, što bismo želeli da uradimo, SAD bi rado pozdravile Tursku nazad u `porodicu F-35`. Ako uspemo da prebrodimo ovo pitanje, onda će problem KAATSA nestati i možemo se vratiti razgovorima o F-35“,  dodala je Nulandova, misleći na američke sankcije koje su usmerene na tursku industriju oružja, prenosi Si-En-En.

Objavljujući kazne 2020. godine Vašington je rekao da je obavestio Ankaru da će kupovina S-400 „ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbediti značajna sredstva odbrambenom sektoru Rusije“, podsećajući svog saveznika na postoje „dostupne alternative interoperabilnih sistema NATO-a kako bi se ispunili njeni odbrambeni zahtevi.”

Ostaje nejasno da li će Ankara prihvatiti Nulandovu ponudu da se udalji od ruskog sistema protivvazdušne odbrane. Turski zvaničnici ranije su odbacili tu ideju, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je insistirao da je kupovina „gotova stvar“.

Šef turske odbrambene industrije Haluk Gorgun kasnije je dodao da njegova zemlja „sama pravi sisteme protivvazdušne odbrane“ , dodavši „ne trebaju nam S-300 ili S-400“.

Pored toga što je izbačena iz programa F-35, u okviru kojeg je Ankara proizvela stotine delova za avione, Bela kuća je takođe odbila da odobri prodaju nadograđenih verzija F-16 za tursko vazduhoplovstvo.

Međutim, američki zvaničnici prošle nedelje dali su zeleno svetlo na dogovor za 79 kompleta za modernizaciju aviona, iako ostaje da se vidi da li taj potez podrazumeva bilo kakvu širu promenu politike SAD prema svom NATO savezniku.

„Period od 15 dana počeo je u petak uveče. Posle 15 dana ovaj period obaveštenja će se završiti i onda ćemo nastaviti sa primenom“, precizirala je Nulandova.

Viktorija Nuland poznata je široj javnosti zbog uloge u zbivanjima na Majdenu uoči puča u Ukrajini 2014. godine kada je delila resore u vladi i peciva ukrajinskim demonstrantima zahtevajući da njihova zemlja prihvati prozapadni kurs.

Nulandova je ušla u centar pažnje nakon što je u javnost procurio telefonski poziv u kojem je razgovarala o mogućim naslednicima tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.