"Glas Srpske" saznaje: U Bijeljini prijavljena epidemija morbila! :: Semberija INFO ::

 

"Glas Srpske" saznaje: U Bijeljini prijavljena epidemija morbila!


Izvor: Glas Srpske

Iz bijeljinskog Doma zdravlja danas su prijavili Institutu za javno zdravstvo RS epidemiju morbila na području drugog po veličini grada u Srpskoj, saznaje "Glas".

Kako nam je potvrđeno, tim povodom sutra će biti održana konferencija u prostorijama Instituta.

Podsjećamo, iz Instituta su prvog dana februara saopštili da nije isključena mogućnost pojave morbila u epidemijskoj formi i u Srpskoj, s obzirom da je u Srbiji registrovano više desetina slučajeva, a proglašena je i epidemija u Smederevu, te imajući u vidu da je obuhvat MRP vakcinom u 2021. godini u nekim regijama čak ispod 60 odsto.

Tada su podsjetili da je obavezna vakcinacija protiv zaraznih bolesti, među kojima malih boginja, zaušnjaka i rubeole, te da je to najefikasniji, najbezbjedniji i najjeftiniji način za sprečavanje obolijevanja.

Morbile su, inače, jedno od najzaraznijih oboljenja za koje ne postoji lijek. Male boginje karakteriše osip koji prati izrazito visoka temperatura, kašalj, konjuktivitis, uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, upala pluća i bronhija. Komplikacije koje mogu nastati su brojne, od lakših do težih, a uključuju teške upale pluća sa neizvjesnim tokom, meningoencefalitis (upala moždanih opni i mozga), konvulzije, edem mozga i kasne manifestacije sklerozantnog oštećenja svih moždanih struktura.

Iz Instituta navode da u sredinama sa niskim socio-ekonomskim standardom, gdje nije uvedena vakcinacija protiv ove zarazne bolesti, godišnje umire više stotina hiljada djece od malih boginja i njenih komplikacija. Više od 14 odsto svjetskog mortaliteta djece čine bolesti koje su se mogle spriječiti vakcinacijom.

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope, dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Prema podacima ECDC-a, od početka ove godine registruju se oboljeli u Njemačkoj i Italiji.