Na skupu u Kosovskoj Mitrovici zatraženo ukidanje odluke o dinaru i prava za Srbe :: Semberija INFO ::

 

Na skupu u Kosovskoj Mitrovici zatraženo ukidanje odluke o dinaru i prava za Srbe


Велики протестни скуп Срба на КиМ (Фото: TANJUG/ STR)
Izvor: Tanjug / RTRS

​U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održan je danas veliki protestni opštenarodni skup sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da zabrani odluku Prištine o zabrani dinara, i ukazano da su Srbi na Kosovu i Metohiji obespravljeni i bez normalnih uslova za život.

Dragiša Milović iz Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veliki veličanstveni slup prilika da se izrazi nezadovoljstvo sa jednostranim potezom da se ukine dinar.

On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da prijeti opstanku srpskog naroda na KiM.

- Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovdje žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Poslije 25 godina evo prilike da svijetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam prijeti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolesni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdijevati bolnice lijekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se liječe Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na liječenje - rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsjetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013 i 2015. godine.

- To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana prije 11 godina Priština ne želi da je formira, a Brisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostarnim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na sjeveru - rekao je Milović i naglasio da je i na nedavno održanoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN 13 od 15 zemalja članica zaključilo da je /premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin/ Kurti taj koji pravi probleme.

- Mi smo za mir, borimo se za opstanak, želimo osnovna prava, a 25 godina nemamo ništa od toga. Moramo da istrajemo. Ništa tuđe nismo uzeli i na sve provokacije moramo da odgovorimo mirom i dostojanstvom. Nadam se da ima prava za nas Srbe i da međnarodna zajednica jednom mora da kaže dosta ugnjetavanja Srba. Sloga i jedinstvo su nas držali svih ovoh godina i da poštujemo jedni druge uz pomoć naše matice Srbije i SPC i dobijemo šta nam propada, a to je miran život na ovim prostorima - rekao je on.

Svetlana Stević, upravnica Narodnih kuhinja "Majka devet Jugovića" poručila je sa skupa da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji i da moraju da budu jedinstveni i složni i da ostanu na vijekovnim ognjištima.

- Nije nije lako biti Srbin, nismo bez korijena i istorije, svetinje govore umjuesto nas i potvrđuju identitet srpskog naroda. Ljudi traže pravo na život, slobodu, golo parče hljeba. Teško je kada je neko gladan, a neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj. Jedino mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo našoj djeci da nam je sve uskraćeno. Nikada nije bilo lako, ali smo pobjeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. Preživjećemo i ovo jer je Gospod uz nas, zaštitiće nam djecu i mi ćemo slati naše molitve - rekla je ona.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

- Pozivamo čitav demokratski svijet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogući da živimo kao svijet normalan - rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

- Dinar je opstajao ovdje i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrijednostima na kojima počiva EU. Da li je ustav samoproglašenog Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava, a ne kada treba vratiti zemljište manastiru Dečani ili imovinu građanima. Umjesto da idemo u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad - rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

- Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o čovjeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU - ne dozvolite da jedan čovjek ugrozi stabilizaciju i mir u regionu - rekla je ona.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Kosova i Metohije - od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, sjevera KiM.

Prisutni su nosili zastave Srbije i transparente "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", "Kurti, zašto nam djecu u vrtiću ostavljaš bez mlijeka?", "Nećete nas protjerati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lijekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa riječi na djela!", "Evropo, dogorjelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lijekova!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!", i druge.

Prisutni su bili i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.