Dodik: Narod u Srpskoj slavi ovaj dan kao svoj :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Narod u Srpskoj slavi ovaj dan kao svoj


Izvor: Agencije / Glas Srpske

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Orašcu na svečanoj ceremoniji povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije da narod u Republici Srpskoj ovaj dan slavi kao svoj.

Dodik je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rukovodstvu ali i narodu čestitao Dan državnosti i dodao da se na Sretenje u Orašcu okupljamo kako bismo pokazali našu sabornost.

-Okupljamo se da bismo se prisjetili jednog teškog junačkog vremena, sa pitanjem šta bi bilo da se prije 220 godina naši stari nisu okupili ovdje i krenuli na put slobode koji i dan danas traje - rekao je Dodik.

Dodik je iskoristio priliku da zahvali rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsjednikom Vučićem, što su prepoznali važnost zajedničkog obilježavanja praznika koji su zajednički za srpski narod.

-Ponosan sam što imam priliku da ovdje pred vama iskažem sreću i zadovoljstvo što je to tako i što traje i uvijek se nađemo na važnim datumima. Ljudi u Srpskoj slave ovaj dan jednako kao svoj dan. Ne mogu to da zabrane ni lažni ni stvarni predstavnici kolektivnog zapada, onog koji nije ni znao prije 220 godina da postoje Srbi. Srbi su svojim glasom prije 220 pokazali da postoje i taj glas će se širiti svugdje tamo gdje postoje Srbi i treba da se u vrijednosnom smislu okupimo oko onog što jeste srpski svijet i da bez oklijevanja držimo do svog identiteta, jezika, pisma - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je mirna i stabilna Srbija, ona koju gradi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - ona koja treba Srbima.

-Vjerujem u Srbiju i vjerujem u Vučića i njegov tim. Radimo zajedno bez obzira što neki pokušavaju da razvale to jedinstvo  - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da „mi kao mali narod i male države nemamo potencijal da se bavimo globalnim pitanjima „i trebamo da sačekamo da velike sile riješe svoje sukobe.

-Srbiji je potrebna stabilnost. Svi oni koji su spremni da prave destabilizaciju primarno su protiv Srbije i Srpskog naroda -rekao je Dodik i dodao da se raduje prilici da vidi kolika je posvećenost rukovodstva jačanju naše vojske.

Pozvao je sve da se okupe oko "našeg Dana državnosti".

-Okupimo se oko Srbije, okupimo se oko Republike Srpske i srpskog naroda - poručio je predsjednik Srpske.

U Orašcu se, povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, održava e državna ceremonija kod spomenika voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka, u prisustvu i premijera Radovana Viškovića, predsjednika parlamenta Srpske Nenada Stevandića, ministara unutrašnjih poslova Srpske Siniše Karana, energetike i rudarstva Petra Đokića, rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Ceremoniju predvodi izaslanik predsjednika Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, a prisustvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Opijelo je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan.

Srbija danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, u znak sjećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. vijeka, odnosno začetak novovjekovne srpske države.