Kremlj odbacuje američko upozorenje o ruskoj nuklearnoj sposobnosti u svemiru :: Semberija INFO ::

 

Kremlj odbacuje američko upozorenje o ruskoj nuklearnoj sposobnosti u svemiru


Izvor: Fena (I. C.) / BHRT

Rusija je u četvrtak odbacila upozorenje Sjedinjenih Država o novim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru, nazvavši ga "zlonamjernom izmišljotinom" i trikom Bijele kuće s ciljem da natjera američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Sjedinjene Države su obavijestile Kongres i saveznike u Europi o novim obavještajnim podacima vezanim za ruske nuklearne sposobnosti koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je u srijedu za Reuters izvor upućen u to pitanje.

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je izvor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da neće komentarisati suštinu izvještaja dok Bijela kuća ne otkrije detalje. Međutim, rekao je da je upozorenje Vašingtona očigledno pokušaj da se Kongres natjera da odobri više novca.

- Očigledno je da Bijela kuća pokušava, na prevaru, da ohrabri Kongres da glasa o nacrtu zakona o dodjeli novca, to je očigledno - rekao je Peskov, a prenosi TAS.