SZO: Afrika iskorijenila dječiju paralizu :: Semberija INFO ::

 

SZO: Afrika iskorijenila dječiju paralizu


Svjetska zdravstvena organizacija je u utorak, 25. avgusta, proglasila eradikaciju divljih virusa poliomijelitisa s afričkog kontinenta. 

“Danas smo se okupili kako bismo se radovali istorijskom uspjehu, sertifikaciji iskorjenjivanja divljeg poliovirusa u afričkoj regiji“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovo je drugi virus, pored virusa velikih boginja, koji je iskorijenjen i s afričkog kontineta. Radi se o nekoliko sojeva virusa koji inficiraju stanice crijeva, a infekcija može dovesti do paralize, najčešće u dječijem uzrastu te se stoga bolest zove i dječija paraliza. Prije vakcina, oboljeli su morali boraviti u aparatima „željezna pluća“ jer nisu mogli samostalno disati usled paralize.

"Danas je za Afriku istorijski dan. Afrička regionalna komisija za sertifikaciju iskorjenjivanja dječije paralize (ARCC) sa zadovoljstvom objavljuje da je regija uspješno ispunila kriterije za certificiranje kako su divlji poliovirusi iskorijenjeni, a niti jedan slučaj divljih poliovirusa nije prijavljen u regiji već četiri godine ", izjavila je profesorica Rouz Lejk, predsjednica ARCC-a.

Na području evropskog kontinenta zadnji slučaj dječije paralize zabilježen je 1998. godine, a eradikacija je proglašena 2002. godine. U velikom dijelu svijeta – Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Rusiji i Aziji, ova bolest je iskorijenjena zahvaljujući velikim programima vakcinacije.

Vakcine koje sprečavaju ovu bolest su živa- oralna vakcina (OPV) zasnovana  na sojevima Sabin, nazvanim tako prema američkom naučniku Albertu Sabinu, te inaktivna vakcina (IPV), koja se danas daje u većini zemalja, a koju je prvi stvorio američki virusulog Jonas Salk.

U zemljama gdje postoje divlji sojevi virusa daje se, kao osnovna prevencija, upravo oralna vakcina. 

Agencije