Sjeverna Makedonija - nova vlada, prva predsjednica :: Semberija INFO ::

 

Sjeverna Makedonija - nova vlada, prva predsjednica


Vatromet, zurle i bubnjevi označili su kraj vladavine makedonskih socijaldemokrata i nekadašnjih albanskih gerilaca, pošto su njihovi rivali – VMRO-DPMNE i koalicija "Vlen" (Znam) osvojili više nego dovoljno mandata za formiranje nove vlade u Sjevernoj Makedoniji.

Na predsjedničkim izborima, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova dobila dvostruko više glasova od predsjednika Steve Pendarovskog. "Tihi bojkot" predsjedničkih izbora u mjestima u kojima najveći uticaj ima DUI, Alija Ahmetija.

Već poslije 60 odsto prebrojanih glasačkih listića, bilo je jasno da je ova država dobila novu predsednicu - Gordana Siljanovska Davkova ubedljivo je pobedila dosadašnjeg predsjednika Stevu Pendarovskog i postala prva žena na čelu Sjeverne Makedonije.

- Rezultati su jasni i nemam namjeru detaljno da ih obrazlažem. Prema rezultatima, želim da čestitam pobjednicima i poželim im uspješan rad u narednih pet godina - rekao je Stevo Pendarovski, koji je u nekoliko navrata tokom dana upozoravao na "tihi bojkot" predsjedničkih izbora u sredinama u kojima su "građani sprečavani da uzmu drugi glasački listić".

Kritike Pendarevskog, indirektno, upućene su liderima Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija koji su, doduše ne javno, pozivali albanske birače da ne glasaju na predsedničkim izborima, pa su na nekoliko biračkih mesta glasačke kutije za predsedničke izbore ostale prazne.

Gordana Siljanovska Davkova, iz drugog pokušaja, uspjela je da postane predsjednica Severne Makedonije, pošto je prije pet godina u drugom krugu izgubila upravo od Pendarovskog.

- Iskreno se, već nekoliko sati, pitam čime sam zaslužila ovu čast. Znam da sam se spremila, znam da sam se posvetila kampanji, znam da sam govorilo ono što mislim... Nagrada je za mene neprocjenjiva - rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Kao i rival, kritikovala je političke stranke koje su pozivale na bojkot izbora, navodeći da su "makedonski građani bez obzira na etničku pripadnost dali glas onima kojima su željeli".

- Obećavam da ću biti predsjednica svih građana Makedonije - svih etničkih grupa, članovima svih partija i onih koji to nisu - obećala je nova predsjednica Sjeverne Makedonije.

Poput Pendarovskog, mnogo prije nego što su objavljeni prvi rezultati, poraz na parlamentarnim izborima priznao je Socijaldemokratski savez Makedonije, pa je potpredsjednica te stranke Sonja Lukarevska navela da rukovodstvo treba da prihvati odgovornost za izborne rezultate.

- Uspjeli smo da napravimo mnogo promjena kada se radi o platama, penzijama i članstvu u NATO-u. Rukovodstvo treba da prihvati odgovornost. Budno ćemo pratiti poteze nove vlasti - rekla je Lukarevska.

Odmah zatim, počelo je slavlje pred skopskim sedištem VMRO-DPMNE, koja je poslije 70 odsto prebrojanih glasačkih listića, osvojila više od 40 odsto glasova.

Na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, VMRO-DPMNE nekoliko sati po zatvaranju birališta ima više nego ubjedljivu prednost u odnosu na socijaldemokrate, ali još uvek nije jasno da li će uspeti da dobaci do apsolutne većine u Sobranju koje čini 120 poslanika.

Predstavnici albanske koalicije Vlen, najavili su, odmah po objavljivanju prvih preliminarnih rezultata, da će odmah početi pregovore sa VMRO-DPMNE o formiranju nove vlade.

- Koalicija Vlen je pobednik u svim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom. Od sutra počinju pregovori sa VMRO-DPMNE o sastavu nove vlade - rekao je jedan od lidera te koalicije, Biljal Hiseni.

Rezultati izbora u Sjevernoj Makedoniji, iako očekivani, predstavljaju dramatičan politički zaokret u odnosu na stanje od prije osam godina, kada je SDSM predvođen Zoranom Zaevim, poslije serije protesta i korupcionaških skandala čelnika VMRO-DPMNE, uspio da formira većinu u Sobranju, obećavajući oštru borbu protiv korupcije i brz put u EU.

Kako su godine prolazile, socijaldemokrate su se, polako, hvatale u mrežu korupcije, dok su evroatlantske integracije, zahvaljujući prvo grčkim, a poslije i bugarskim pritiscima ostale zaglavljene negde između Skoplja i Brisela.


​Izvor: RTS / RTRS