Vandalski nasrtaji na vjerski objekat i privatne kuće Bošnjaka u Šurmancima kod Čapljine :: Semberija INFO ::

 

Vandalski nasrtaji na vjerski objekat i privatne kuće Bošnjaka u Šurmancima kod Čapljine


Фото - Анадолија

Na području Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, u mjestu Šurmanci, u posljednjih nekoliko dana evidentirano je nekoliko vandalskih nasrtaja na mesdžid, kao i na privatne kuće Bošnjaka.

Tim povodom u ime Medžlisa Čapljina javno je reagirao glavni imam Adem-ef. Šuta, objavila je Agencija MINA.

On navodi da je mesdžid u Šurmancima bio meta za sada nepoznatih lica, koji su u prvom napadu razbili prozore, da bi u narednom napadu iz zračne puške gađali prozore i vrata mesdžida. Prilikom napada na mesdžid pričinjena je značajna materijalna šteta.

Ono što je zastrašujuće, ističe ef. Šuta, jeste činjenica da su počinitelji na mejtaš (postolje na koje se položi tijelo umrle osobe dok se obalja dženaza namaz) ispred mesdžida, stavili ubijenog guštera, kao svojevrsnu poruku Bošnjacima. 

"Na nekoliko privatnih kuća Bošnjaka izvršeno je također nekoliko napada, razbijanja prozora i provala, tom prilikom je nanesena značajna materijalna šteta. Skrnavljenje našeg vjerskog objekta i napad na privatne kuće naših džematlija napad je na naš vjerski i nacionalni identitet", naglašava glavni čapljinski imam.

Pozvao je domaću i međunarodnu javnost da nedvosmisleno osudi spomenute napade, a nadležne policijske organe da osiguraju pravo na sigurnost Bošnjacima u Šurmancima.

"Pripadnici Policijske stanice Čapljina nakon prijave su izvršili uviđaje", rekao je ef. Šuta i dodao da će poduzeti neophodne mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca, a o ishodu istrage će blagovremeno obavijestiti javnost.


BHRT