Ukinut PDV na doniranu hranu, omogućeno poklanjanje namirnica vrijednih 130 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Ukinut PDV na doniranu hranu, omogućeno poklanjanje namirnica vrijednih 130 miliona KM


SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim se ukida PDV na doniranu hranu.


Tokom rasprave moglo se čuti da će nakon izmjena zakona veće količine hrane doći onima kojima treba, a to su javne kuhinje te da će se napraviti i velike uštede za same privrednike koji će sada tu hranu donirati, umjesto uništavati što je takođe koštalo.

Skrenuta je i pažnja da se nakon što zakon stupi na snagu, a ne duže od 60 dana, spriječe zloupotrebe te da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) prilagodi interne akte novonastalim okolnostima.

Još ranije, izmjene Zakona o PDV-u jednoglasno je, kao i Dom naroda usvojio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Usvajanjem ovih izmjena omogućeno da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

U sklopu projekta "Niko gladan, niko sam", Fondacije Mozaik utvrđeno je da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 miliona KM, od čega je na plaćeni PDV otišlo 12,01 milion KM.

Prema analizi, u toku 2020. vrijednost uništene hrane u BiH je iznosila 126,6 miliona KM, a prema procjenu UN-a u godišnje se uništi 140.000 tone hrane.


Glas Srpske