Stručnjaci i pedagozi iz 62 škole o sigurnosti u školama :: Semberija INFO ::

 

Stručnjaci i pedagozi iz 62 škole o sigurnosti u školama


Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku tri ministarstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstava zdravstva, unutrašnjih poslova i obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te ,,Partnera u zdravlju”, bila je domaćin  vebinara ,,Povećanje sigurnosti u školama”.

Vebinar je bio namijenjen pedagozima osnovnih i srednjih škola u kantonu, s ciljem postizanja što boljih sistemskih rješenja kako bi zajednički doprinijeli sigurnijem školskom ambijentu. Projekt i vebinar su planirani prije tragičnih događaja u Srbiji, a kasnije i BiH i dio su planiranih programskih aktivnosti koje Služba za školsku higijenu i Uprava policije MUP-a ZDK već duži niz godina provode s ciljem povećanja nivoa sigurnosti u školama ovog Kantona.

Učesnici onlajn dijaloga bili su Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta, Mirsada Čajlaković, stručna savjetnica za oblast obrazovanja Pedagoškog zavoda Zenica, Lejla Ekinović, inspektorica u Odjeljenju za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK, Nermana Mujčinović, psiholog Zavoda za bolesti zavisnosti ZDK, te Esmin Brodlija, psiholog i psihoterapeut Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja sa stacionarom Kakanj.

Na vebinaru su aktivno učestvovala 62 pedagoga iz isto toliko škola sa područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Pedagozi su direktno učestvovali svojim iskustvima, mišljenjem, prijedlozima, kao i pitanjima za predavače. S obzirom da Služba za školsku higijenu provodi preventivno-promotivnu zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine, glavni ciljevi ove Službe jesu unapređenje i očuvanje zdravlja djece i njihovo sigurno okruženje.

- Važno nam je da budemo podrška nastavnom osoblju i pedagozima koji treba da znaju u svakom momentu da nisu sami, jer su zaštita i odgoj djece naša zajednička odgovornost. Kao i do sada, Služba za školsku higijenu INZ-a svim školama stoji na raspolaganju'', istakao je Hasanica.

Jedan od zaključaka vebinara je da ni jedna ustanova ili institucija ne mogu samostalno preuzeti odgovornost, niti doprinijeti sigurnijem i boljem školskom okruženju, nego da to treba raditi zajednički multidisciplinarnim pristupom.