Ustavni sud mijenja Pravila: Izbrisana odredba o odgađanju sjednice bez sudija iz Srpske :: Semberija INFO ::

 

Ustavni sud mijenja Pravila: Izbrisana odredba o odgađanju sjednice bez sudija iz Srpske


Фото - РТРС
Ustavni sud BiH saopštio je danas da je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Odlukom o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH brisana je odredba člana 39 tih pravila koja glasi: "Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati".

U saopštenju Ustavnog suda BiH nakon vanredne sjednice navedeno je da "niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da "povuče" sudiju koji je izabran u Ustavni sud BiH" i da je jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu onaj koji propisuje Ustav BiH.

Prema Ustavu BiH, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija), navodi se u saopštenju.

- Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti - ocijenili su iz Ustavnog suda i dodali "da se takva mogućnost ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava BiH".

U vezi s tim, iz Ustavnog suda istakli su da Ustav BiH propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH.

Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci, nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju njegov rad.

Na vanrednoj sjednici Ustavnog suda BiH izražena je bezrezervne podrška potpredsjedniku ovog suda BiH Zlatku Kneževiću.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time će Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Srpske.


​RTRS