Za poboljšanje zdravstvenog sektora i kvaliteta vazduha BiH dobila kredit od 138 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

Za poboljšanje zdravstvenog sektora i kvaliteta vazduha BiH dobila kredit od 138 miliona evra


Фото: БХРТ/Татјана Роквић

Izvor: BHRT/Srna (A.P.)

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka potpisale su u Sarajevu dva finansijska sporazuma ukupne vrijednosti 138,4 miliona evra. Cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga i finansijska konsolidacija pojedinih zdravstvenih ustanova, te poboljšanje kvaliteta vazduha.

Sporazume su potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon.

Kako je navedeno, sporazum koji se odnosi na zdravstveni sektor u oba bh. entiteta, vrijedan je 92,3 miliona evra, dok je sporazum koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u Federaciji BiH vrijednosti 46,1 milion evra.

Amidžić je istakao kako je riječ o kreditiranju po povoljnim uslovima. 

"Riječ je o sredstvima pod povoljnim uslovima, dugim rokovima. Kreditna sredstva su odobrena na period od 18 godina i pet godina grejs perioda", rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu.

Kada je riječ o kreditu i iznosu od 46,1 milionom evra, on je naveo da je to podrška gradovima koji prednjače po zagađenju u regionu - Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, te dodao da je cilj da se poboljša kvalitet življenja u ovom gradovima, kao i da stepen zagađenja bude niži.

Šeldon je naveo kako je cilj smanjiti zagađenje vazduha iz domaćinstava i transporta, te da će podrazumijevati zamjenu sistema grijanja u 25.000 domaćinstava u Sarajevu.

"Kvalitet vazduha je bitno pitanje u globalnom aspektu, međutim svi mi koji živimo ovdje znamo koliko je to akutan problem u ovoj zemlji. Namjera je da se u Sarajevskom kantonu promijene sistemi grijanja u 25.000 domaćinstava", pojasnio je on.

Govoreći o kreditu za zdravstveni sektor u BiH, Šeldon je rekao da je on prvi u nizu od dvije programske operacije i cilj mu je unapređenje financijske održivosti zdravstvenih ustanova.

"Time će se pomoći na sanaciji postojećih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru, te pomoći uvođenju preventivnih mjera da se spriječi nastanak novih neizmirenih obaveza", rekao je Šeldon.

Prema njegovim riječima, cilj ovog kredita je da postavi održive osnove za otporan i održiv zdravstveni sistem koji će pružati kvalitetne zdravstvene usluge građanima BiH.

Šeldon je izrazio nadu da će ovi projekti pomoći da u budućnosti budu čistiji vazduh i otporniji i održiviji zdravstveni sistem.