Predsjedništvu dostavljena imena za generalske pozicije u Oružanim snagama BiH :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvu dostavljena imena za generalske pozicije u Oružanim snagama BiH


Izvor: BHRT/Ana Samardžić (S. T.)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, uz saglasnost dva zamjenika, dostavio je Predsjedništvu BiH prijedlog odluka za imenovanje generala i oficira za generalske pozicije u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i druge akte koji se odnose na unapređenja i penzionisanje dijela sadašnjih generala. Koja su imena dostavljena Predsjedništvu, i zašto se na njih čekalo od marta prošle godine? 

General Gojko Knežević predložen je za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i na toj funkciji trebalo bi da zamijeni Senada Mašovića. Kneževićevi zamjenici za operacije, odnosno resurse, trebalo bi da budu Marko Stojčić i Mirsad Ahmić. Mirzet Lubenović predložen je za komandanta Operativne komande. Odluke su donesene na osnovu ostvarenih rezultata u radu, uvažavajući i mnoštvo obavljenih razgovora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Očekujemo da Predsjedništvo BiH sukladno nadležnostima, a uvažavajući poseban značaj predmetne odluke i važnost vojnog vodstva u svakim Oružanim snagama, pa tako i OSBiH, na prvoj narednoj sjednici razmotri prijedloge i donese odgovarajuće odluke", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Iz Predsjedništva BiH o ovoj temi nije bilo izjava, a potvrđeno nam je da je termin naredne sjednice još na usaglašavanju. Član zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Kemal Ademović smatra da nema realnog objašnjenja ni od članova Predsjedništva ni ministra odbrane za odlaganje imenovanja.

"Zašto se čekalo, zašto nisu ranije pokrenuli proceduru to se već duži niz godina čeka, mislim da ni oni nemaju neko realno objašnjenje - sada je po pravilu rotacija i na čelo dolazi general iz reda srpskog naroda i tu nema nikakve dvojbe, to se mora ispoštovati", navodi predsjedatelj Doma naroda PSBiH Kemal Ademović.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović tvrdi da je upravo zbog sistema rotacije proces bio obavijen opstrukcijama. 

"Zato što nakon dugo vremena na mjesto načelnika Zajedničkog štaba treba doći general iz reda srpskog naroda i zbog toga se koči taj proces, međutim evo, ministar Helez i zamjenik ministra gospodin Galić i ja uspjeli smo usaglasiti generalsku strukturu unutar ministarstva odbrane", navodi zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Početkom marta prošle godine istekao je mandat načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovniku Senadu Mašoviću te dvojici njegovih zamjenika. Nakon što Predsjedništvo BiH postavi osobe na generalske pozicije, slijedi njihovo potvrđivanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je definisano članom 10. Zakona o odbrani BiH.