Državni posao više nije atraktivan kao nekada :: Semberija INFO ::

 

Državni posao više nije atraktivan kao nekada


Zapošljavanje u institucijama lokalne uprave na području Unsko-sanskog kantona više nije tako privlačno kao nekada, pa tako općina Sanski Most muku muči sa popunjavanjem pozicija u stručnim službama.
Potvrdio je to Faris Hasanbegović, načelnik ove općine, istakavši kako imaju problem što veliki broj radnika odlazi u penziju, a nema ko da ih zamijeni.

"U proteklom periodu raspisivali smo veliki broj konkursa, ali se neznatan broj radnih mjesta popuni. Primjera radi, već tri puta raspisujemo konkurs za mjesto pravnika u Službi za razvoj, poduzetnišvo i resurse i niko se ne prijavljuje. Nekada ranije bi ljudi u redu čekali za ovu poziciju", kaže Hasanbegović. 

Smatra kako posao u državnoj službi više nije atraktivan kao nekada, budući da su plate u privatnom sada mnogo veće nego u javnom sektoru. Također, jedan od problema za popunu radnih mjesta su zakonski uslovi koji zahtijevaju višegodišnje iskustvo u poslu.

"S obzirom na stanje tržišta rada, mi smo se opredijelili za donošenje pravilnika kojim ćemo obaviti drugačiju unutrašnju sistematizaciju i preraspodjelu radnih mjesta. Pokušaćemo na taj način da pokrijemo one pozicije koje su u ovom trenutku najkritičnije", kaže Hasanbegović.

Ističe kako im problem predstavlja nekoliko pozicija koje ne uspijevaju nikako popuniti, kao što su mjesta građevinskog inspektora i internog revizora.

O tome da javni sektor više nije tako primamljiv kao nekada svjedoči i stanje u ovdašnjem obrazovanju, koje je godinama bilo opterećeno tehnološkim viškom nastavnog kadra, ali se i tu situacija promijenila, pa je sada prisutna potreba za prosvjetnim radnicima, posebno kada se radi o stručnim zanimanjima.

Rezultat je to ubrzanih migracija tokom kojih je značajan broj prosvjetnih radnika otišao u inostranstvo u potragu za boljom egzistencijom, ali i toga što su danas plate u privatnom sektoru mnogo veće nego u obrazovanju. S problemom nedostatka stručnog kadra susreću se u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, pa tako razmišljaju o ukidanju određenih zanimanja za koja ne mogu pronaći adekvatne predavače.

"Imamo problem što jedan broj nastavnika odlazi u penziju, a nema ko da ih zamijeni. Tehnološkog viška nemamo, već imamo potrebe za uposlenicima, pa zbog toga ove godine nemamo medicinskog smjera, jer jednostavno nema ko da predaje. Imamo potrebe i za ekonomistima, a sada nam je najveći problem Elektrotehnička škola", kažu u ovoj školskoj ustanovi. Sa sličnim problemima suočavaju se i druge obrazovne ustanove na području Unsko-sanskog kantona, a pored prosvjetnih radnika, najveći problem je sve manji broj učenika u školama.

(Nezavisne)