Odliv sezonaca i dalje nezaustavljiv :: Semberija INFO ::

 

Odliv sezonaca i dalje nezaustavljiv


Foto: Ilustracija
Najveći hrvatski hotelijeri i trgovački lanci ponovo kreću u lov na sezonce iz BiH koji tokom ljetnih mjeseci žele da rade na primorju, što domaće poslodavce iznova gura u probleme jer su svjesni da će izgubiti dio prijeko potrebnog kadra budući da su veoma malo uradili na unapređenju položaja svojih radnika.

Krajem januara počinje najveći onlajn sajam poslova u turizmu “Sezonac.hr” na kojem se očekuje širok spektar kompanija koje nude obilje slobodnih radnih mjesta. Zainteresovani kandidati imaće deset dana, tačnije od 30. januara do 8. februara, da pronađu željeni posao i poslodavca.

Isti sajam održavan je i ranijih godina, a najviše radnika iz BiH Hrvati su angažovali iz sektora ugostiteljstva.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović plaši se da će tako biti i ovaj put, konstatujući da su poslodavci u Srpskoj imali velike planove o pitanju unapređenja uslova rada, ali da je malo toga realizovano.

- Nažalost, lani smo se dugo bavili izmjenama Zakona u ugostiteljstvu, odnosno da li konobari treba da imaju diplomu ili ne kao da je to pitanje svih pitanja, pa na dnevni red nisu došle krucijalne stvari. Udruženje je sredinom prošle godine skrojilo paket mjera ključnih za opstanak i jačanje domaćeg ugostiteljstva i turizma, a to je potpuna eliminacija zarade u kovertama, zagarantovana prava zaposlenih nezavisno od obaveza poslodavaca, te podjela odgovornosti za neizdavanje fiskalnih računa i ništa od navedenog nije urađeno - rekao je Kurtinović za “Glas”.

Dodao je da ugostitelji zacrtane planove ne mogu sami realizovati i da im je potrebna pomoć institucija.

- Resorno ministarstvo nam je pomoglo i uradilo sve što je moglo, ali problemi se moraju naći za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave RS. Problem poznat kao zarada u kovertama je dubok i svi su djelimično odgovorni, od poslodavaca, radnika pa sve do države, zbog čega i tražimo aktivno uključivanje nadležnih organa. To je neophodno zbog suzbijanja sive ekonomije, ali i naših radnika koji sa minimalcem nisu kreditno sposobni - priča Kurtinović.

Tvrdi da je svaki poslodavac koji razmišlja na duže staze spreman da da sve od sebe da zadrži radnika.

- Zbog neuređenosti tržišta i uslova u kojima poslujemo i poslodavci koji žele da rade legalno moraju pribjegavati sivoj zoni jer u suprotnom nisu konkurentni s obzirom na veliki broj ugostitelja koji posluju mimo zakona. Zbog neriješenih pitanja Hrvatska, kao i Crna Gora i ove će sezone povući značajan broj radnika. Samo iz naše branše svake sezone ode od 3.000 do 5.000 radnika - kazao je Kurtinović i naveo da prosječna plata konobara u Srpskoj iznosi 1.300 KM, a na primorju u restoranima premašuje 2.000 evra.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović kaže za “Glas” da su uslovi rada u navedenim sektorima blago poboljšani, ali da se mora još mnogo raditi.

- Radnici idu tamo gdje im je bolje, a naši poslodavci se teško nose s tim činjenicama. Mada, plate radnika u ovoj branši su povećane u odnosu na prije dvije godine, a manje je i radnika na crno, ali dok god ne dođemo u poziciju da postoji redovnost u isplati plata, da ta primanja mogu zadovoljiti dio potrošačke korpe koji se odnosi bar na ishranu, kada zaboravimo da postoji koverta, biće i radne snage. Niko ne želi ići iz svoje države ako može zaraditi za pristojan život - kazao je Savanović i naglasio da poslodavci treba da shvate da svoja enormna primanja treba da podijele sa radnicima ukoliko žele nastaviti poslovanje.

Gubljenje identiteta

Goran Kurtinović kaže da je domaća radna snaga ključna za ugostiteljstvo.

- Uvozom stranaca mi ne možemo nadomjestiti domaći kadar jer time gubimo identitet i prepoznatljivost. Turci i Pakistanci mogu raditi u fabrikama, ali ne i služiti kafu našim gostima - naveo je on i istakao da je ogroman problem to što na sezonske poslove odlaze mahom mladi, koje ne veže porodica.

(Glas Srpske)