Pupovac: Svako "za dom spremni" i skandiranje ubij Srbina i Hrvata moramo utišati :: Semberija INFO ::

 

Pupovac: Svako "za dom spremni" i skandiranje ubij Srbina i Hrvata moramo utišati


Фото - Танјуг
ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac je na tradicionalnom božićnom prijemu ovog vijeća povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu rekao da treba prevladati stare i izbjeći nove podjele.

"U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako 'za dom spremni' i svako vrijeđanje  stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata ili ubij Hrvata da šiptar nema brata", poručio je Pupovac.

On je ukazao da u, kako je rekao, našim istorijskim i aktuelnim okonostima razvijamo prakse priznavanja prema vjerskim, kulturnim ili rodnim razlikama.

Među hrvatsko-srpskim otvorenim pitanjima kao što su nestali, ratni zločinini, komemorativne prakse je i važnost otvorenosti granica sa našim susedima, posebno između Srbije i Hrvatske. Pojasnio je da to ističe zbog toga što šengenski režim i režim dijaloga, želimo da počne uspostavljanjem sa današnjim danom na najbolji mogući način, da se taj duh šengena širi, da se granice Evrope prošire i jačaju u onom u čemu treba, a ne u onom u čemu ne treba.

"Naši sugrađani na Baniji ne mogu biti i ne nespomenuti ih na današnji dan. Mi ne možemo da se i ovdje na ovom mjestu i na ovaj način ne obavežemo na cjelovitu i potpunu posvećenost njihovim potrebama", rekao je Pupovac i dodao da to važi za sve sugrađane koji nemaju pretpostavke dostojanstvenog življenja.

Govorio je i o kovanicama hrvatskog evra koje su ispisane latinicoma, grčkim alfabetom i ćirilicom, istom onom ćirilicom čiji su, kazao je, tvorci slovenska braća Kiril i Metodije.

Podsjetio je da je na jednoj od kovanica lik slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle, toliko velikom koji svijetli cijelim svijetom, pa što, kazao je, ne bi mogao i Evropom.

Zahvalio je okupljenima na dolasku i na činjenici da su, kako je rekao, nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlada Hrvatske i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju božićnom prijemu.

"Mnogo se u ovih 30 godina promjenilo u našem okupljanju, a još više se promjenilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira", poručio je Pupovac.

Poručio je da nisu mogli znati da će nakon tri decenije predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije "crtati zlatni most između dva naroda i dvije države”.

Kao i na početku obraćanja, Pupovac je poručio da  "mir svakoga od nas i na osnovu iskustva čeka kao zadatak, koji nije lako, ali jednako svet". Božić je čestitao tradicionalnim pozdravom:"Mir Božji, Hristos se rodi".


Agencije / Nezavisne