Imate previše kuhanih jaja za Uskrs? Otkrivamo koliko dugo će ostati jestiva :: Semberija INFO ::

 

Imate previše kuhanih jaja za Uskrs? Otkrivamo koliko dugo će ostati jestiva


Da li ste jedan od onih koji vole da farbaju uskršnja jaja i u tu svrhu svake godine kuvaju ih mnogo više nego što mogu da pojedu tokom praznične sezone?

Ako imate ovaj „problem“ a nemate dovoljno članova porodice i drugih gostiju kojima možete da ih date, savjetujemo vam da se pridržavate sljedećih preporuka, kako bi ona što duže ostala jestiva, i ne biste morali jaja da bacite u smeće.

Ako se pravilno čuvaju, jestiva su nekoliko dana

Tvrdo kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih jaja, pošto se u procesu kuvanja uklanja zaštitni omotač koji sprječava bakterije da uđu u unutrašnjost jajeta. Tvrdo kuvana jaja, koja još nisu oljuštena, mogu ostati jestiva oko nedjelju dana, ali se moraju držati u frižideru.

Pošto ih u periodu oko Uskrsa često držimo na sobnoj temperaturi, posebno moramo da obratimo pažnju na to koliko dugo ih ostavljamo van frižidera. Stručnjaci upozoravaju da su ponekad samo dva sata na sobnoj temperaturi dovoljna da se jaje pokvari. Naše sopstveno iskustvo često pokazuje da mogu da traju i malo duže. Ali iz bezbjednosnih razloga, ipak je bolje da ih držite u frižideru što je više moguće.

(N1info.ba)