Stanovi u Crnoj Gori - Cijene i ponuda u 2023. godini :: Semberija INFO ::

 

Stanovi u Crnoj Gori - Cijene i ponuda u 2023. godini


Crnogorsko primorje je posljednjih godina postalo vrlo popularno odredište za turiste iz regiona, ali i cijelog svijeta. Upravo iz tog razloga, sve veći broj ljudi razmišlja o kupovini nekretnine u Crnoj Gori, posebno u primorskom regionu.

Usljed sve veće ekspanzije i nepredvidive geopolitičke situacije u svijetu, mnogi nemaju jasnu sliku o trenutnom tržišnom stanju.

Ukoliko i sami razmišljate da investirate u sopstvenu nekretninu u Crnoj Gori, a nesigurni ste u vezi tržišnih trendova, u narednim redovima možete pročitati sve o trenutnoj situaciji - stoga ispratite tekst do kraja!

Koje su cijene nekretnina u Crnoj Gori u 2023?



Crna Gora je već neko vrijeme jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Njena prelijepa priroda, čisto more i bogata istorija privlače posjetioce širom planete.

Kada ove benefite spojite sa povoljnim poreskim sistemom i jednostavnom procedurom za pribavljanje papira za legalizaciju imovine, jasno je zašto je ponuda stanova u Crnoj Gori toliko primamljiva.

Važno je da imate na umu da se tržište nekretnina u ovoj državi konstantno razvija i raste. To posebno važi za primorski region, gdje su cijene nekretnina znatno više nego u ostalim dijelovima zemlje.

Prema podacima za 2023. godinu, prosječna cijena kvadrata stana na primorju iznosi oko 2.000 eura. Međutim, ovo je samo prosječna cijena, i cijene se mogu znatno razlikovati u zavisnosti od lokacije, kvadrature, vrste nekretnine i drugih faktora.

Tokom 2022. su cijene nekretnina porasle za 40%, a ovaj trend je prisutan i tokom 2023.
Podaci sugerišu da su najskuplje lokacije su Budva i Tivat.

Cijena jednosobnog stana u Budvi se može naći za 64.000 evra, dok cijena većeg dvosobnog stana iznosi oko 90.000 evra. Kada je riječ o luksuznim apartmana u Budvi, biće vam potrebno minimalno 100.000 evra, a neki stanovi dostižu čak i cifru od 500.000 evra.

Herceg Novi ima trenutno nešto slabiju ponudu u odnosu na prethodno spomenute gradove, ali i najnižu cijenu nekretnina.

Sada, kada znate koje su cijene nekretnina u tekućoj godini, ključno je i da razumijete koji konkretno faktori utiču na njihovo formiranje.

Koji faktori utiču na formiranje cijena nekretnina u 2023?

Jedan od faktora koji utiče na formiranje cijena nekretnina u Crnoj Gori je i ponuda i potražnja. Primorski region Crne Gore je veoma popularan među kupcima, posebno strancima, što značajno utiče na formiaranje cijena.

Takođe, trenutno postoji veliki broj investitora i graditelja, zbog čega je ponuda stanova u ovoj zemlji velika - samo u Podgorici se trenutno postoji 200.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u izgradnji.

Pored ovih faktora, postoje i drugi koji mogu uticati na cijene nekretnina u Crnoj Gori. Na primjer, politička stabilnost zemlje, ekonomski razvoj, ali i svjetske ekonomske prilike - sve su to faktori koji mogu uticati na formiranje cijena nekretnina.

Jasno je da su rat u Ukrajini i trenutna inflacija značajno doprinijeli kreiranju tržišnih uslova, te je potrebno pratiti aktuelna dešavanja kako biste detaljnije razumjeli tržište nekretnina.

Koliko je komplikovana procedura kupovine nekretnine u Crnoj Gori?

Kada je u pitanju kupovina nekretnina u Crnoj Gori, postoje neke specifičnosti koje se odnose na strane državljane. Naime, stranci mogu kupiti nekretninu u Crnoj Gori, ali samo ako imaju boravišnu dozvolu.

Boravišna viza ili dozvola je dokument koji vam omogućava legalan boravak u zemlji na duži vremenski period. Uslove za izdavanje stalne boravišne dozvole određuje nadležni državni organ za spoljne poslove, uz prethodno konsultovanje sa Ministarstvom.

Nakon dobijanja boravišne vize, stranci imaju ista prava kao i domaći državljani kada je u pitanju kupovina nekretnina.

Da li vrijedi investirati u nekretnine?

Prije kupovine nekretnine u Crnoj Gori, važno je da svakako uradite detaljno istraživanje i konsultujete se sa stručnjacima, kako bi izbjegli eventualne greške i probleme u budućnosti.

Ono što je sigurno jeste da su nekretnine otporne na recesiju, jer njihova vrijednost nastavlja da raste uprkos ekonomskim krizama i padovima.

Kada je u pitanju ponuda stanova u Crnoj Gori, ona je veoma raznolika i prilagođena različitim potrebama i zahtjevima. Tako postoje manji jednosobni stanovi, ali i veliki luksuzni apartmani sa pogledom na more.

Cijene se razlikuju u zavisnosti od veličine stana, lokacije, opremljenosti, ali i starosti nekretnine.

Upravo zbog toga, kupovina nekretnine u Crnoj Gori može biti odlična investicija, posebno ukoliko se radi o nekretnini na atraktivnoj lokaciji, koja bi mogla donijeti dobru zaradu u budućnosti.

Važno je biti oprezan i dobro istražiti sve mogućnosti i rizike prije donošenja odluke o kupovini nekretnine.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspjeli da vam pružimo dovoljno relevantnih podataka kako biste imali jasniju sliku o tržišnom stanju nekretnina - pratite naš sajt za još zanimljivih savjeta!