KFOR sutra počinje vojne vježbe na jugozapadu Kosmeta :: Semberija INFO ::

 

KFOR sutra počinje vojne vježbe na jugozapadu Kosmeta


PRIŠTINA - KFOR je danas najavio da će od sutra do četvrtka, 6. jula, održati redovne vojne vježbe na jugozapadu Kosova i Metohije.

U saopštenju Kfora navodi se da će vježbe izvršiti multinacionalni kontigent "Kfor-zapad", te da je cilj da se unaprijede spremnost i kapaciteti te jedinice, uključujući sposobnost reagovanja noću.

Misija Kfora ističe da bi vježbe trebalo da minimalno utiču na civilno stanovništvo i komercijalne aktivnosti u osam opština.

Krajem maja došlo je do sukoba tokom protesta Srba na Kosovu i Metohiji nakon što su vlasti samoproglašenog Kosova postavile etničke Albance za načelnike nekoliko opština na sjeveru srpske pokrajine, gdje Srbi čine većinsko stanovništvo. Izbori su proglašeni validnim uprkos činjenici da je glasalo samo 3,5 odsto stanovnika.

Tokom sukoba povrijeđeno je više od 50 srpskih civila i oko 30 pripadnika Kfora.

Ministarstvo odbrane samoproglašenog Kosova saopštilo je nakon toga da je otkazalo aktivnosti u okviru vježbi NATO-a "Branilac Evrope 23", usljed sukoba na sjeveru pokrajine.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer kasnije je izjavio da je otkazivanje učešća Prištine u vježbama prva posljedica nedostatka volje vlasti samoproglašenog Kosova da deeskaliraju situaciju.


Tanjug / Glas Srpske