Nehamer ugostio Vučića i Orbana: Uspjeli smanjiti rast broja migranata u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Nehamer ugostio Vučića i Orbana: Uspjeli smanjiti rast broja migranata u Evropi


Karl Nehamer, austrijski kancelar, koji je u Beču ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Viktora Orbana, premijera Mađarske, gdje je na sastanku o borbi protiv ilegalnih migracija zaključeno da su tri zemlje uspjele da zakoče rastući trend broja ilegalnih migranata u Evropi.

On je zahvalio Srbiji ističući da je uvođenje viznog režima zemljama poput Indije i Tunisa dovelo do toga da je broj migranata u Austriji značajno opao.

"Zahvaljujem policijskim službama u svim zemljama, uspjeli smo da uhapsimo prošle godine 700 krijumčara ljudi. Mađarska policija je uspjela, u saradnji sa Austrijom, da uhapsi 100 krijumčara. Imamo isto tako na granici u Srbiji, policijsku saradnju s Mađarskom", rekao je Nehamer.

Kako je naveo, tri zemlje su saveznice kada se radi o borbi protiv neregularne migracije.

"Ali, želim da kažem da je to borba i protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja. Sistem azila EU ne funkcioniše i zato je bitno da bilateralno dobro sarađujemo", naveo je Nehamer.

Orban je rekao da bi bez Srbije i Mađarske, Austrija, Njemačka, Nizozemska... imale stotine hiljada migranata više nego danas.

"Mi štitimo Evropu od migracionog pritiska. Na spoljašnjim granicama EU zastavljeno je 330.000 migranata, a 270.000 na srpskomađarskoj granici", kazao je Orban.

Dodao je da niko ne smije da stupi na teritoriju Mađarske prije nego što se sprovede postupak o azilu.

Vučić je rekao da je zadovoljan što je, dobrim dijelom, ono o čemu je razgovarano sprovedeno u djelo.

"Dovoljno je da pogledate austrijske brojeve, ima za 18 odsto manje tražilaca azila nego prethodne godine. Mi smo spremni da nastavimo da radimo dalje i posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Dogovorili smo konkretne akcije i važno je što se potpisuje trilateralni memorandum i verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom", rekao je Vučić.

(Tanjug)