Izdato novo upozorenje za Srbiju :: Semberija INFO ::

 

Izdato novo upozorenje za Srbiju


Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (pet cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (24 m/s), i izolovano i orkanske udare vetra (28 m/s)", navedeno je u upozorenju.

RHMZ navodi da je tačnu lokaciju inicijacije, premiještanja i jačine nepogoda je unapred teško odrediti pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unaprijed.

Kako je navedeno u sapštenju, danas se očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu u južnim, a dijelom i u centralnim krajevima zemlje, ponovo se očekuju vrijednosti od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osvježenja u nedjelju, početkom sljedeće sedmice od 24. do 26. jula očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa sjevera Afrike što će usloviti temperature oko 40 stepeni.

(Tanjug)