Za četiri dana tri olujna nevremena u Srbiji; Kada će se smiriti vrijeme? :: Semberija INFO ::

 

Za četiri dana tri olujna nevremena u Srbiji; Kada će se smiriti vrijeme?


Фото - Танјуг
Ovih dana, olujni vjetrovi, udari groma i grad pokazali su da se moramo prilagoditi vremenskim neprilikama i pratiti upozorenja na opasnost od nepogoda. Klimatologe takvo vrijeme ne iznenađuje.

Goran Mihajlović iz RHMZ-a Srbije kaže za RTS da početak naredne nedjelje donosi stabilizaciju vremena, ali da u srijedu stiže novo osvježenje. Avgust će, prema njegovim riječima, biti nešto topliji od prosjeka.

Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će još danas biti na snazi upozorenje za zapadne i centralne krajeve.

To bi bila izolovana pojava, ali i dalje u kategorizaciji opasna olujno-grmljivinska nepogoda uz mogućnost pojave sugradice, grada i olujnog vetra.

- Nakon toga, početak nedjelje donijeće stabilizaciju. U ponedjeljak i utorak bi bilo pretežno sunčano, veoma toplo, u utorak između 35 i 40 stepeni maksimalna temperatura, ali već u toku noći ka srijedi stiže novo osvježenje i naoblačenje koje će zahvatiti najprije sjever i zapad zemlje i ponovo donijeti lokalne pljuskove i grmljavinu. Do kraja sedmice bi se zatim zadržalo umjereno toplo i uglavnom stabilno vrijeme - naveo je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, prva priprema kada su najavljene nepogode je da pratimo informacije o vremenu.

- Izvještavanje Hidrometeorološkog zavoda pokazalo se u prethodnim danima zaista aktuelno i ažurno i to je ono što je prva stvar u pripravnosti. Druga je da negdje prilagodimo svoje aktivnosti, da pratimo sve one savjete kako se ponašati prije, u toku i nakon olujno-grmljavinskih nepogoda jer, nažalost i žrtve koje smo imali uglavnom su posljedica nepoštovanja onih osnovnih pravila koja su objavljena od strane Sektora za vanredne situacije i prije svega značajna da bi se osigurao i obezbijedio život - kazao je Mihajlović.

Ističe da sinoptička situacija, raspored vazdušnih masa, kretanje, taj sudar toplog i hladnog vazduha, nestabilnost, zatim velike količine vlage, različit vjetar po visini, odnosno smicanje vjetra po visini, sve je to uslovilo da imamo ove intenzivne olujno-grmljavinske nepogode, organizovanu konvekciju koja je donijela u većini krajeva razorna dejstva.

- Ovakve oluje nisu neobične za ljeto, ali ono što je karakteristika ove godine jeste da smo nakon veoma toplog vremena imali prisustvo jedne izuzetno nestabilne vazdušne mase i to je rezultiralo ovim što smo imali prethodnih dana - naveo je Mihajlović.

Avgust će, kaže, biti nešto topliji od prosjeka.

- Srednja temperatura između 30 i 32, možemo očekivati 10 do 15 tropskih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni i padavine neće biti u granicama prosjeka između 50 i 70 milimetara - zaključio je Mihajlović.


RTRS